Stedendriehoek

Zo kun je ook herdenken op 4 mei

STEDENDRIEHOEK – Op 4 mei herdenken we traditiegetrouw de slachtoffers van oorlogen, maar dit jaar is alles even anders. Zo ook de Nationale Herdenking. Geen druk bezochte Dam in Amsterdam, geen grote bijeenkomsten in het land, maar gelukkig kan herdenken altijd en overal, ook thuis. 

Een kaarsje voor het raam
Zoals elk jaar kan ook nu de vlag halfstok worden gehangen. Dit jaar mag dat zelfs de hele dag. Om 20.00 uur zijn we twee minuten stil. Daarnaast roept de organisatie Wageningen45 op om een kaarsje te branden om 21.00 uur. Dit kaarsje voor het raam staat symbool voor het Vrijheidsvuur.

Open Joodse Huizen
Gewoonlijk worden op 4 mei in het hele land herdenkingen georganiseerd. Dit gebeurt dan bij zo’n 200 adressen in 25 plaatsen. Dit jaar vindt dit online plaats. Vertellers delen verhalen in de huizen waar tijdens WOII gewoond en gewerkt werd. Via een livestream zijn de verhalen te volgen.

Een Tikkie voor bloemen
Het Nationaal Comite 4 en 5 mei heeft de handen ineen geslagen met de betaalapp Tikkie. Zo kunnen er toch echte bloemen worden gelegd bij een van de 3900 oorlogsmonumenten in Nederland. De opbrengst van de bloemen gaat naar de sierteeltsector. In totaal zijn er 15.212 bossen bloemen gedoneerd, vermeldt de website bloemenvoor4mei.nl.