Stedendriehoek

Zeven vragen over het Zwarte Pietenverbod op Facebook en Instagram

STEDENDRIEHOEK – Facebook gaat strenger controleren op haatzaaiende uitlatingen, zoals inhoud met blackface of stereotypen over Joodse mensen die de wereld beheersen. Dit houdt in dat foto’s en video’s met dit soort inhoud verwijderd kunnen worden. Sinds de bekendmaking hiervan in de zesde editie van het Community Standards Enforcement Report (een kwartaalupdate met statistieken over hoe Facebook haar beleid heeft gehandhaafd van april tot en met juni 2020) blijken er veel vragen te zijn. Wij geven antwoord op meest gestelde.

Waarom zijn er community-standaarden en –richtlijnen?

Facebook wil dat Instagram en zij plaatsen zijn waar mensen een stem hebben. Om omstandigheden te creëren waarin iedereen zich op zijn gemak voelt om zichzelf uit te drukken, moet veiligheid, privacy, waardigheid en authenticiteit van de gemeenschap worden beschermd. Daarom zijn er community-standaarden op Facebook en community-richtlijnen op Instagram, die bepalen wat wel en niet is toegestaan ​​in onze community.

Wat houdt het aangescherpte beleid in?

Facebook werkt haar beleid bij om onder andere specifieker rekening te houden met bepaalde soorten impliciete haatzaaiende uitlatingen, zoals inhoud met blackface of stereotypen over Joodse mensen die de wereld beheersen. Zij blijft ook prioriteit geven aan het verwijderen van inhoud die in strijd is met het beleid tegen haatgroepen.

Is blackface hetzelfde als Zwarte Piet?

Blackface is de wijze waarop witte artiesten zich zwart schminkten en negatieve stereotypes over de zwarte bevolking vergrootten. Dit gebeurde vooral in 19-eeuwse theatervoorstellingen (ook wel minstrel shows), die in de Verenigde Staten erg populair waren. Halverwege de 19e eeuw stak deze minstrel-traditie over naar Europa; in 1848 vond het eerste blackface-optreden plaats in Nederland. Volgens diverse historici is de Zwarte Pietentraditie hierdoor beïnvloed.

Waarom mag ik geen foto van Zwarte Piet meer plaatsen?

Volgens Facebook kan dit discriminerend en kwetsend zijn. Het gaat in tegen het doel van Facebook: omstandigheden creëren waarin iedereen zich op zijn gemak voelt om zichzelf uit te drukken.

Dus ik mag geen foto van mijn kind met Zwarte Piet plaatsen?

Klopt. Bij blackface gaat het om figuren die zijn afgebeeld met onder meer zwarte schmink, grote rode lippen en een pruik met krullen.

Hoe zit het met schoorsteen- of roetvoegpiet?

Deze worden nog wel toegestaan.

Hoe gaat Facebook het controleren?

Wanneer Facebook een melding krijgt van gebruikers, kan zij de content verwijderen. Gebruikers die vaker de fout ingaan kunnen zelfs geblokkeerd worden. Berichten met foto’s of video’s van Zwarte Piet worden dus niet automatisch verwijderd.