Stedendriehoek

Zeven tips voor het werken met epoxy giethars

Als je op het moment vakantie hebt of in je vrije tijd graag wat nuttigs wilt doen dan kun je ervoor kiezen om zelf beton cire aan te brengen op de wanden van je badkamer. Alhoewel dit over het algemeen beter gedaan kan worden door een specialist, is het alsnog mogelijk om dit zelf te doen. Wil je juist iets leuks en creatiefs doen? Koop dan epoxy giethars! Hiermee kun je allerlei verschillende dingen maken, je kunt het zo gek niet bedenken eigenlijk. Bovendien is het vele malen goedkoper dan de gietvloer prijs. Gebruik de onderstaande tips als je voor het eerst gaat werken met epoxy giethars. 

Bubbels
Het mengen van hars veroorzaakt luchtbellen, zo werkt dit nu eenmaal. Je kunt een heteluchtpistool of een zaklamp gebruiken om die bubbels te laten knappen en je een glad, bubbelvrij oppervlak achter te laten. Als je dit niet doet dan zullen de bubbels in het materiaal blijven zitten, waardoor het eindresultaat minder mooi wordt.

Wachten
Hars moet tussen de lagen gedeeltelijk uitharden, dus zorg ervoor dat je het voldoende tijd geeft om dit te doen. Dit is vooral belangrijk als je verschillende insluitsels of verven aan de lagen wilt toevoegen! In principe moet je tussen elke gietlaag 4 tot 5 uur wachten voordat je begint met de volgende.

Waterpas
Als je bezig bent met een project dat niet waterpas is dan zal het voltooide stuk kantelen. Dit kan met name een probleem zijn als je een stuk maakt dat beslist overeind moet staan. Om nog maar te zwijgen van alle hars die naar één kant van het stuk zal rollen en je ontwerp verpest. Maak het dus waterpas!

Vocht
Hars heeft echt een hekel aan vocht, het haat vocht. Giet dus geen epoxy hars op super vochtige dagen, bijvoorbeeld als het regent. Ook moet je dit niet doen als er water in je mal zit. Dit zal namelijk niet werken. Houd hier rekening mee bij het gieten van de hars!

Mengen
Naast het langzame en gestage mengen moet je er ook voor zorgen dat deel a en deel b goed gemengd zijn. De gemakkelijkste manier om dit te doen, is door vaak langs de zijkanten en onderkant van je kopje te schrapen. Op die manier weet je dat elk stukje epoxy giethars erin wordt verwerkt.

Aanraken
Raak je project beslist niet aan totdat de epoxy giethars helemaal uitgehard is. Eigenlijk moet je de hars sowieso niet aanraken aangezien het nogal giftig is. Raak je het wel? Het zou dan kunnen dat je huid rood wordt, gaat jeuken en geïrriteerd raakt. Draag daarom beslist handschoenen als je met hars werkt.

Bewaren
Je moet je hars op de juiste manier bewaren. Zo is het van belang dat je dit niet in het licht doet. Zorg ervoor dat je je hars tussendoor juist op een droge en donkere plek bewaard. Dit moet gedaan worden op kamertemperatuur, terwijl het ook belangrijk is dat je het deksel goed op de pot hebt gedaan.