Stedendriehoek

Zestig kilometer hardlopen op acht afstanden

De wereldrecordraces 2023 op vinden op zondag 28 mei plaats in Apeldoorn. Deze wedstrijd wordt voor het eerst georganiseerd en wel op en rond het complex van atletiekvereniging AV’34.

De maximaal 32 deelnemers lopen allen op één dag alle klassieke Olympische hardloopafstanden, in deze volgorde: 100 meter, 200 meter, 400 meter, 800 meter, 1500 meter, 5 kilometer, 10 kilometer en de marathon. Aan het einde van de dag heeft iedere deelnemer die finisht 60,195 kilometer in de benen, het warmlopen niet meegerekend. De 100 meter start om 8.15 uur, de laatste afstand – de marathon – om 14.45 uur.

Hoe wordt de winnaar bepaald?

De uitslag wordt opgemaakt volgens een vrij eenvoudig principe. De gelopen tijden op alle afstanden worden vergeleken met het wereldrecord, vandaar ook de naam van de wedstrijd. Voor de 100 meter bijvoorbeeld levert een tijd van 15 seconden een factor op van 1,57 voor de mannen, vergeleken met de 9,58 van Usain Bolt, en voor de vrouwen een factor van 1,43, vergeleken met de 10,49 van Florence Griffith. En bij de mannenmarathon geeft een tijd van 3 uur 20 minuten een factor van 1,65, in vergelijking met de 2 uur, 1 minuut en 9 seconden van Eliud Kipchoge. Ieders acht afstandsfactoren worden bij elkaar opgeteld en weer gedeeld door 8. Degene met de laagste gemiddelde eindfactor wint. Er is een gemengd vrouwen- en mannenklassement.

Zware wedstrijd

De organisatie geeft aan dat het een zeer zware wedstrijd betreft. “Voluit gaan op de korte afstanden zal ongetwijfeld later zijn tol eisen. En te rustig starten maakt een hoge klassering ook lastig. En hoe dan ook is acht keer starten op een dag al zwaar. Er zijn wel rusttijden tussen de afstanden, maar superlang duren die niet. Het binnen krijgen (en houden) van voldoende eten en drinken is noodzakelijk. Er zijn professionele masseurs aanwezig om iedereen soepel te houden tussen de afstanden. De kortere afstanden vinden alle plaats op de baan. Vanaf de 5 kilometer gaat het een klein stukje over de verharde weg, maar vooral over grind- en bospaden. Alle finishes vinden wel weer plaats op de baan.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking is 15 minuten na de finish van de laatste deelnemer. De marathonlimiet is gezet op 5 uur, met een eerdere verplichte doorkomst op 30 kilometer in drieënhalf uur.

Organisatie en inschrijven

De organisatie en sponsoring wordt verzorgd door RunX Apeldoorn, Isokin, CostPerform en AV’34. Inschrijven kan via Eventbrite, wereldrecordraces 2023: eventbrite.nl/e/wereldrecordraces-2023-tickets-521147755967.