Stedendriehoek

Zelf bouwen: uw boeken- of platenverzameling stijlvol uitgestald in een eikenhouten kast

Het is voor de handige klusser een uitdaging met een schitterend resultaat: een eikenhouten kast waarin al uw boeken en/of platen mooi uitgestald staan. Menig verzamelaar droomt daarvan en wie niet al te goed is in meten, zagen en schroeven kan daar altijd een vriend, kennis of familielid voor vragen. De eikenhouten kast wordt de blikvanger in uw interieur!

Ontwerp maken
Bij een eigen ontwerp houdt u rekening met de hoogte van de grootste boeken of lp’s. Er kan variatie aangebracht worden door bijvoorbeeld enkele planken op een kleinere afstand van elkaar te plaatsen, voor de kleinere pocketboeken of cd’s. Het gebruik van eiken planken geeft de kast een stoere, robuuste en karakteristieke look omdat het hout er al een heel leven op heeft zitten. Het is verder een kwestie van de beschikbare ruimte in gelijke ‘kolommen’ verdelen, het aantal staanders te bepalen en daartussen de aantallen ligplanken te bepalen. Met hoogteverschil tussen de afzonderlijke planken maakt u het geheel speels.

Wandvullend geheel
Het allermooist is wanneer de eikenhouten kast de gehele oppervlakte van een muur beslaat: van vloer tot plafond en van hoek tot hoek. Er is geen model kast kant en klaar te krijgen dat precies aan die afmetingen voldoet, dus ligt een eigen ontwerp voor de hand. Wanneer een kast een volledige wand inneemt, geeft dat vrijwel eenzelfde ‘rust’ in uw interieur als een lege wand. En sowieso meer dan een kast die aan de boven- en zijkant een stuk muur overlaat. Met die loze ruimtes is vaak niks aan te vangen.

Trendy en duurzaam eikenhout
Na een dagje meten, zagen, boren en schroeven is het eindresultaat verbluffend mooi. Hout als bouwmateriaal is weer helemaal trendy en dat zal gezien ons toenemende duurzaamheidsstreven nog lange tijd zo blijven. Bovendien combineert het materiaal prachtig met de kleuren van uw verzameling. Het oogt zó veel mooier dan kunstmatig hout zoals fineer of MDF.

Muur controleren
Het is overigens zaak de muur waarvoor de kast komt te staan, eerst te controleren op schimmelvorming. Zeker als het een buitenmuur betreft. Het is zonde als schimmel ongemerkt uw verzameling bereikt. Met een muur die behandeld is met schimmel- en vochtwerende spray of verf, is het maken van een achterwand in de boekenkast niet nodig. Hou bij het zagen van staanders en planken ook rekening met plinten en andere elementen die in de weg kunnen zitten. Tot slot: is de wandkast erg hoog, dan maakt een bijpassend trappetje, gemaakt van wat restjes hout, het geheel echt af.