Stedendriehoek

Zagen anno 2020

Jarenlang werden zaagmachines slechts verbeterd: de accu’s gingen langer mee, het design werd wat flitsender en de zaagjes beter. De nieuwe Nanoblade van Bosch kan echter met recht een innovatie genoemd worden. De Nanoblade kan vergeleken worden met een decoupeerzaag, maar functioneert vele malen beter op verschillende vlakken.

De voordelen van Nanoblade
Goedkope decoupeerzagen brengen vaak hinderlijke trillingen voort die vooral storend zijn bij precisiewerk. De Nanoblade zaagt soepeler dan decoupeerzagen uit het duurste segment waardoor er veel preciezer gewerkt kan worden. Het is als het ware een minikettingzaagje zonder de nadelen van een gewone kettingzaag. Er hoeft niks gesmeerd of gespannen te worden, de Nanoblade is altijd gebruiksklaar.

Verbeterde functionaliteit
Onderzoek wijst uit dat decoupeerzagen 90% van de tijd gebruikt worden om rechtdoor te zagen. De Nanoblade kan dit uiteraard ook, maar dan nog vele malen preciezer. Daarnaast kan de Nanoblade werken als invalzaag. Bij een gewone decoupeerzaag moet er eerst een gat geboord worden, de Nanoblade ‘valt’ als het ware in de plaat door zichzelf naar binnen te zagen. De nieuwe gepatenteerde zaag gaat bovendien bijzonder lang mee. Je zou er zonder problemen laminaat voor 25 kinderkamers mee kunnen zagen, wijzen praktijktests uit.

Drie machines met veel potentieel
Voorlopig brengt Bosch drie machines uit die gebruik maken van de Nanoblade-technologie. Eén snoerloze en twee varianten met snoer: de EasyCut 50 en de AdvancedCut 50. De Easycut 50 is het basismodel en komt uiteraard inclusief zaagje en splinterplaat. De AdvancedCut 50 komt met een verstelbare voet die goed uitkomt met verstekzagen, een regelbare snelheid, een precisiegeleider voor delicate projecten en een accessoire om groeven mee te frezen.

Decoupeerzagen maken een groot deel uit van het powertool-segment, en Bosch ziet dan ook veel potentie voor de nieuwe Nanoblade modellen. Goede voorlichting op de winkelvloer is echter wel een vereiste. Uitgebreide POS communicatie en speciale displays moeten ervoor zorgen dat klanten gewezen worden op de voordelen van de Nanoblade. Het zal echter wel enige tijd duren voordat de Nanoblade de gewone decoupeerzaag gaat vervangen, daar is de techniek volgens Bosch nog te onbekend voor. Vooralsnog verdwijnt de decoupeerzaag dus nog niet uit het assortiment, maar wie gaat voor precisie en vakmanschap zal ‘het nieuwe zagen’ zeker eens moeten proberen!