Stedendriehoek

Workshop rond verjaardag antropologe

Dit jaar op 3 april mag antropologe en biologe Dr. Jane Goodall (zie foto) 90 kaarsjes uitblazen. Haar verjaardag wordt over de hele wereld groots gevierd. In Apeldoorn gebeurt dat op zaterdag 20 april met een Roots & Shoots workshop voor jongeren van 12 tot 18 jaar bij Explore Tanzania, Roggestraat 111.

In 1960 vertrok Jane Goodall naar Tanzania om onderzoek te doen naar chimpansees. Ze wist met veel geduld hun vertrouwen te winnen. Wereldwijd raakten mensen via Jane’s onderzoek gefascineerd door deze meest aan de mens verwante diersoort. In 1986 kwam een omslag in haar leven, toen ze met eigen ogen zag hoe het leefgebied van de chimpansees in korte tijd werd weggekapt en de populatie chimpansees drastisch afnam. Jane besloot om zich wereldwijd in te zetten voor natuurbehoud.

Nog steeds reist Jane Goodall, op hoge leeftijd, de wereld rond om in uitverkochte zalen mensen te boeien met haar inspirerende verhalen en haar boodschap over hoop. Hiermee spoort ze alle mensen aan hun steentje bij te dragen aan een betere wereld. Ze heeft hoop in de volgende generaties en dat de mens een positieve verandering teweegbrengt in het herstel van de planeet. De grootbeeldfilm ‘Jane Goodall – Reasons for Hope’ en tentoonstelling is sinds 8 februari te zien in het Museon-Omniversum in Den Haag. “Wat jij doet maakt een verschil, en je moet zelf beslissen welk soort verschil jij wilt maken”, luidt een beroemde uitspraak van Goodall.

Om de jongeren over de hele wereld aan te moedigen om in actie te komen voor een betere leefomgeving en door zelf projecten te bedenken en op te zetten, werd in 1991 het Roots & Shoots programma opgericht. Inmiddels is Roots & Shoots een wereldwijd netwerk van jongeren met duizenden leden. Op 20 april vindt bij Explore Tanzania, de Apeldoornse touroperator voor duurzame maatwerkreizen naar authentiek Tanzania en special partner van het Jane Goodall Instituut Nederland, een workshop plaats voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Deze Roots & Shoots workshop biedt de deelnemers een prachtige kans om alle handvatten te krijgen om zelf aan de slag te gaan met een eigen project voor de eigen leefomgeving. Zo maak je samen een verschil. Aanmelden kan online op www.exploretanzania.nl/roots-shoots-workshop