Stedendriehoek

Woonruimte vinden

We weten het allemaal maar al te goed, de huizenmarkt is totaal oververhit. Iedere dag hoor je wel iemand vol verbazing vertellen voor hoe ontzettend veel geld die en die woning te koop staat of hoeveel er toch nog overboden is op de toch al exorbitante vraagprijs van een heel gemiddelde eengezinswoning waar ook nog van alles aan moet gebeuren. De prijzen zijn hoog, hoger, hoogst en voor starters is het bijna onmogelijk ertussen te komen. Er zijn gewoon te weinig huizen om aan de vraag tegemoet te komen. Daar wordt aan gewerkt, maar dat lost het probleem voorlopig niet op, Heel veel mensen zoeken tevergeefs naar een betaalbare woning.

Ook voor huurders is het dringen op de woningmarkt, ook huurwoningen zijn er gewoon niet genoeg. Er zijn allerlei goede redenen om te zoeken naar een huurwoning en de eerste is gewoon omdat er geen koopwoning te vinden is. Een zogenaamde push factor, maar er zijn ook pull-factoren. In veel gevallen is een woning huren gewoon passend bij de situatie. Als je ergens tijdelijk woont voor studie of werk bijvoorbeeld. Of als je nog niet precies weet waar je je wilt gaan settelen, maar om welke reden dan ook wel weg wilt of moet uit je huidige thuis.

Hoe vind je dan toch een geschikte woning? Via via werkt nog altijd het beste, maar de kans is in deze markt niet zo heel groot dat dat iets oplevert. inschrijven bij woningstichtingen moet je zeker doen, maar er zijn er veel en zeker bij een woningstichting sta je waarschijnlijk lang onderaan een lange wachtlijst. Er zijn wel huurwoningen Apeldoorn of huurwoningen Arnhem, maar hoe vind je die en hoe zorg je dat de verhuurder jou als nieuwe huurder kiest uit al die huurders die in de rij op de stoep staan voor die ene woning?

Snel reageren op een vrijgekomen woning is het belangrijkste wapen dat je in handen hebt. Wees alert op kansen en zorg dat je je inschrijvingen en verdere gegevens op orde hebt zodat je snel alle gevraagde gegevens kunt verstrekken aan een verhuurder. Steeds goed op de hoogte zijn van het nieuwste aanbod op de woningmarkt valt niet mee. Daar heb je echt veel werk van en je moet ondertussen ook gewoon werken, studeren, het huishouden doen en boodschappen halen. Er zijn sites die je daarbij kunnen helpen. Natuurlijk moet je die sites dan wel goed volgen, maar het betekent in ieder geval dat je niet alle verschillende sites van makelaars en andere verhuurders in jouw zoekgebied in de gaten hoeft te houden.

Probeer er een sport van te maken en de lol ervan in te blijven zien. Plannen maken voor een verhuizing zou ook leuk moeten zijn. Ga alvast op bezoek in de omgeving, kijk rond waar je graag zou willen wonen zodat je gerichter kunt reageren op woningen die beschikbaar komen. Leer alvast wat mensen kennen in de plaats waar je wilt gaan wonen en wie weet heeft een van hen de gouden tip!