Stedendriehoek

Winterse buitenavonturen bij 400 kinderopvanglocaties in Gelderland

GELDERLAND – In de winter naar buiten? Jazeker! Ook in de winter valt er namelijk genoeg te ontdekken en zijn er verrassende dingen te doen in de natuur. Om buitenspelen in de winter te stimuleren biedt IVN Natuureducatie met Hartje Winter een reeks sprankelende winterse buitenactiviteiten. Ontwikkeld voor verschillende leeftijdsgroepen, speciaal voor de kinderopvang.

De landelijke campagne Hartje Winter 2023 start na de kerstvakantie op maandag 9 januari 2023 en loopt tot en met vrijdag 27 januari 2023.

Waarom in de winter naar buiten?

Wetenschappelijk onderzoek onderstreept de waarde van buitenspelen voor de motoriek, concentratie en gezondheid van kinderen. En buiten bewegen en ontdekken is superleuk! Ook in de koudste periode van het jaar. Frisse buitenlucht en daglicht bevorderen de aanmaak van Vitamine D en dit heeft een positief effect op de spieren en het immuunsysteem.

Uit onderzoek Buitenspelen 2020 van het Mulier Instituut blijkt echter, dat er in de winter gemiddeld minder wordt buiten gespeeld dan in de zomer. In het Nationaal Sportonderzoek 2019 is ouders gevraagd hoeveel uren per week hun kind in de zomerperiode buiten speelt, en hoeveel uren per week in de winterperiode. Kinderen spelen volgens de ouders in de zomer aanzienlijk meer buiten (gemiddeld 17 uur per week) dan in de winter (gemiddeld 8 uur per week). Bijna de helft van de kinderen speelt in de winter maximaal 5 uur per week buiten (45%). In de zomer speelt de helft van de kinderen juist meer dan 16 uur per week buiten (48%). Er zijn geen verschillen tussen jongere kinderen (4-7 jaar) en oudere kinderen (8-11 jaar) in de hoeveelheid buitenspelen.

Tuin

Het beschikken over een tuin beïnvloedt wel de hoeveelheid buitenspelen van kinderen: de meeste ouders geven aan over een tuin te beschikken (91%). De kinderen van ouders die niet over een tuin beschikken spelen significant minder buiten (9,9 uur per week) dan kinderen van ouders met tuin (12,3 uur per week). Bron: Buitenspelen 2020 | Mulier Instituut

Hoe doe ik mee?

Alle kinderopvanglocaties in Nederland en daarbuiten, die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vinden, kunnen meedoen aan Hartje Winter en de winterse buitenactiviteiten gratis aanvragen. Meld jouw locatie(s) uiterlijk 31 december 2022 aan voor Hartje Winter 2023 via onderstaande aanmeldbutton.

Meld hier jouw locatie(s)aan voor Hartje Winter 2023

IVN plaatst een kaart op de website waarop per provincie het aantal deelnemende locaties te zien zijn. Hiermee laten we de landelijke impact van de campagne zien. Alle deelnemende locaties ontvangen na aanmelding  een e-mail met daarin een link naar de te downloaden Hartje Winter buitenactiviteiten en andere materialen. Let op: Er worden geen fysieke pakketten verzonden.