Stedendriehoek

Winnaars Van Reekum Cultuurprijs

Aalex Jansen, voorzitter van de Van Reekum Stichting en de jury – bestaande uit Piet Hazelebach (Van Reekum Stichting), Marije Vermeulen (winnaar van de Van Reekum Cultuurprijs 2018) en CODA directeur Carin Reinders – hebben Peter ten Lohuis uitgeroepen tot de winnaar van de tweede Van Reekum Cultuurprijs.

De winnaar ontvangt een stipendium € 10.000 dat hij dient te besteden aan de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap. Daarnaast neemt Peter ten Lohuis bij de volgende editie van 055: Apeldoorn Art zitting in de jury en exposeert hij met meerdere werken in de tentoonstelling. De publieksprijs gaat naar Wouter Bloemendal.

Wouter Bloemendal, Gerda Dapper en Peter ten Lohuis werden in januari van dit jaar genomineerd voor de Van Reekum Cultuurprijs. De jury stelde uit het zeer diverse en rijke aanbod eerst een shortlist samen om zo tot deze drie nominaties te komen. Om kans te maken op de prijs werd de drie genomineerden gevraagd voor 7 februari een plan in te dienen waarin zij toelichten hoe ze prijs zouden aanwenden voor de ontwikkeling van hun kunstenaarschap. In de tentoonstelling kon ook gestemd worden voor de publieksprijs. Met het werk De ontdekking van de nul – Hexaëders kreeg Wouter Bloemendal 269 van de 1630 uitgebrachte stemmen en is daarmee een overtuigde publieksfavoriet. Hij ontvangt een VIP pakket voor CODA ExperienceLab dat bestaat uit een tour, introducties op verschillende apparaten, een training en een aantal sessies met een vakspecialist. Peter ten Lohuis ontvangt het stipendium van € 10.000,- en vertelt in deze video hoe hij voornemens is dat te besteden.

Het juryrapport over de winnaar: voor Peter ten Lohuis komen vele thema’s bij elkaar in zijn plan; het ontwerpen van het doek, de schilderkunst, de werking van het doek, de kracht van de afmeting en de maatvoering waarbij Peter ten Lohuis de regisseur is van het hele proces; inclusief het stofontwerp. Ten Lohuis werkt met modellen in zijn atelier, alledaagse personen waarvan hij vooral de torso’s in beeld brengt. Het vervreemdende karakter en tegelijkertijd de grote tactiele kwaliteit maken dat dit werk je verwonderknop activeert. Die kwaliteit heeft de jury doen besluiten de Van Reekum Cultuurprijs 2021 met genoegen toe te kennen aan Peter ten Lohuis.

Voor 055: Apeldoorn Art zijn alle in Apeldoorn wonende en/of werkende kunstenaars uitgenodigd om recent werk in te zenden voor de tentoonstelling. Actueel werk (gemaakt in 2019 of 2020) is daarbij het uitgangspunt. Er is geen inhoudelijk thema van toepassing. Met groot enthousiasme is gereageerd op de oproep: ruim 70 kunstenaars zonden werk in dat nog tot 9 mei 2021 te zien is in 055: Apeldoorn Art 2021.

De tweejaarlijkse Van Reekum Cultuurprijs werd in 2018 geïntroduceerd bij de tentoonstelling 055: Apeldoorn Art en wordt ter beschikking gesteld door de Van Reekum Stichting. De stichting wil met deze prijs de beeldend kunstenaars die wonen en/of werken in Apeldoorn stimuleren in hun ontwikkeling.

CODA Museum heeft vanaf de opening in 2003 met regelmaat werk getoond van kunstenaars wonend en/of werkend in Apeldoorn in tentoonstellingen als Forest Fairytales, diverse Apeldoornse Salons en middels monografische presentaties met werk van bijvoorbeeld Gaby Bovelander, Cees Andriessen, Doortje de Vries en Marius van Dokkum. CODA gaf in 2013 deze goede gewoonte gevolg met de introductie van het terugkerende Apeldoorn Art.

Foto: Wouter Bloemendal, De ontdekking van de nul – Hexaëders, 2019-2020 – winnaar Publieksprijs 055 Apeldoorn Art