Winacties

Veel kampioenen aan de start

APELDOORN – De internationale wielerbond UCI heeft bekend gemaakt welke renners er van woensdag 28 februari tot en met zondag 4 maart meedoen aan het WK Baanwielrennen in Apeldoorn. De deelnemerslijst herbergt veel namen die op de Olympische Spelen van Rio en/of het vorige wereldkampioenschap op de baan in Hongkong succesvol waren.

De Nederlandse ploeg is erop gebrand om dicht bij huis op de piste van Omnisport goed te presteren. Tijdens het evenement komen immers veel renners uit Apeldoorn en van de Veluwe in actie, zoals Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen, Elis Ligtlee, Theo Bos, Matthijs Büchli, Laurine Van Riessen, Shanne Braspennincx en Roy van den Berg.

Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek maken kans op vrijkaarten door uiterlijk vrijdag 23 februari 12.00 uur een mail te sturen naar redactie@stedendriehoek.net. De winnaars krijgen ook per mail bericht.

 

Zowel bij de mannen als de vrouwen maakt Nederland elke dag kans op medailles. Op woensdagavond bijvoorbeeld op de teamsprint (mannen en vrouwen) en scratch, maar ook op donderdag (keirin), vrijdag (omnium), zaterdag (individuele achtervolging en sprint) en zondag op de keirin en de koppelkoers.

De Britse selectie kan bij de mannen beschikken over Jason Kenny en Callum Skinner, de nummers één en twee van het olympische sprinttoernooi in 2016. Ook winnaar van het brons Denis Dmitriev uit Rusland is in Apeldoorn van de partij. Kenny won in Rio de Janeiro ook de keirin en treft zijn rivalen Matthijs Büchli uit Nederland (zilver in Rio) en Azizulhnasni Awang uit Maleisië (brons) op de piste van Omnisport. Ook de Britse wielerlegende Ed Clancy is van de partij. Hij is één van de velen die succesvol waren op de teamonderdelen van Rio.

Bij de vrouwen zijn de olympisch kampioenes Kristina Vogel uit Duitsland (winnares van de sprint), de Nederlandse Elis Ligtlee (keirin) en de Britse Laura Kenny-Trott van de partij. De laatste won het omnium in Rio en treft ook de winnares van het brons Jolien Dhoore uit Vlaanderen weer in de piste. Bij de Belgen zijn ook Kenny de Ketele en Moreno de Pauw present die de Zesdaage van Rotterdam wonnen dit jaar en favoriet zijn voor de wereldtitel koppelkoers.

Bij de Italianen treffen we de naam van Rachele Barbieri aan die vorig jaar in Hongkong de wereldtitel op de scratch veroverde. Adrien Teklinski uit Polen won vorig jaar de wereldtitel op de scratch bij de mannen en reist ook naar Omnisport af. Met Awang (winnaar keirin) en Dmitriev (winnaar sprint) zijn ook twee titelverdedigers al eerder in dit overzicht genoemd. Andere WK-titelverdedigers die naar Gelderland afreizen eind deze maand zijn Katie Archibald (omnium vrouwen) Elinor Barker (puntenkoers vrouwen) Jolien D’hoore/Lotte Kopecky (madison vrouwen) Cameron Meyer (puntenkoers mannen) Francois Pervis (kilometer mannen) en Morgan Kneisky/Benjamin Thomas (koppelkoers mannen).

Daarnaast is op dinsdag 27 februari de openingsavond met optredens van de topartiesten Maan en Belle Pérez. Het wordt een spectaculaire openingsavond met wielerwedstrijden tussen jeugd en ex-profrenners Maarten Tjallingii en Kenny van Hummel topartiesten en sportieve elementen. Kaarten zijn te koop voor €1075 via www.wkbaanapeldoorn.nl