Winacties

ASK-Theater trekt in Orpheus het zwaard uit de steen

APELDOORN – Het ASK-Theater staat volgende week met een gloednieuwe show in Orpheus. Van dinsdag 27 tot en met vrijdag 30 november voert men maar liefst tien keer een eigen versie van ‘Arthur en het zwaard in de steen’ uit. Het ASK-Theater bestaat al 117 jaar en is dan ook een traditie in Apeldoorn. Jaarlijks bezoeken zo’n 10.000 kinderen, volwassenen en ouderen de voorstellingen van de theatergroep. De doelstelling is na al die jaren nog steeds ongewijzigd: kinderen de gelegenheid geven tenminste één keer in hun jeugd met theater in een schouwburg in aanraking te laten komen.

Leonie van Buren is sinds 2012 de eerste choreograaf bij het ASK-Theater. “Vóór mij was er nog niemand voor de dans”, legt Leonie uit. “Het waren toen ook meer toneelstukken en geen musicals. Alles werd eenstemmig gezongen en er waren alleen maar platte decors.” Nu is dat heel anders. De liedjes zijn vaak twee- of driestemmig en de decors zijn allang niet plat meer. Ook beleeft dit jaar het draaiende podium zijn primeur. “We proberen ieder jaar iets nieuws toe te voegen aan het stuk”, vertelt decormaker Henk Buitenhuis. “Dit jaar is dat het draaiende podium. Christiaan, de regisseur, wilde dit vorig jaar al gebruiken, maar het paste niet goed bij dat stuk. Bij Arthur en het zwaard in de steen kunnen we dit podium heel effectief gebruiken.”

Henk loopt al sinds 2004 mee met het ASK-Theater. “Het is heel leuk om te doen. Soms wel even stressen, maar het gevoel dat je na een show krijgt is onbeschrijfelijk. Ik vind het ook altijd zo fascinerend om te zien dat de kinderen die de show bezoeken zo in de ban zijn van het verhaal. Voor de show zijn ze dan druk en aan het schreeuwen, maar zodra het begint zijn ze helemaal stil.” Leonie vult Henk aan: “Als we een week in Orpheus hebben gestaan, geeft dat zo’n kick. Ik krijg er echt een voldaan gevoel van. We zijn ook net één grote familie. Tijdens de voorstelling werkt iedereen samen als één.” De groep van circa 60 man bestaat uit diverse leeftijden: de jongste is 15 jaar en de oudste 75. Henk lacht: “De decorbouwers zijn een beetje de opa’s van de groep.”

Koning Arthur
Het toneelstuk van Koning Arthur is oorspronkelijk geschreven door I&I Entertainment. De regisseur heeft het stuk herschreven en een groot aantal rollen toegevoegd. Het verhaal gaat over Arthur, die gepest wordt op school en thuis totaal niet overweg kan met zijn stiefmoeder. Hij droomt vaak weg bij de verhalen over zijn grote held Koning Arthur. Als hij tijdens een storm geraakt wordt door de bliksem, ontwaakt hij in de wereld van zijn lievelingsverhaal. Daar sluit hij vriendschap met Guinevere en de stoere ridder Lancelot. Samen gaan ze op zoek naar het magische zwaard in de steen. Helaas voor hen is ook de kwaadaardige Morgana op zoek naar dat magische voorwerp. Samen met haar hulpjes doet ze er alles aan om Arthur te dwarsbomen. Wie het eerst bij het zwaard komt, zal in de musical duidelijk worden.

Wil je erbij zijn? Koop dan kaarten op www.ask-theater.nl of doe mee aan de like en deel winactie op de Facebookpagina van @Nieuwsblad Stedendriehoek.