Winacties

Ali Baba en de 40 Rovers veroveren Orpheus

APELDOORN – In de laatste week van november – dinsdag 28 november tot en met vrijdag 1 december – speelt het ASK-Theater maar liefst negen keer in Theater Orpheus de voorstelling Ali Baba en de 40 Rovers. Dit is een jaarlijkse traditie, die basisschoolleerlingen de gelegenheid wil geven om tenminste één keer in hun jeugd met theater in aanraking te komen. “En hopelijk worden ze dan enthousiast om er meer mee te doen of om vaker te komen kijken”, vertelt Michael Karman, een van de spelers.

Bij binnenkomst in de ‘thuisbasis’ van het ASK-Theater, basisschool het Web in Apeldoorn, staat hoofdrolspeler Dennis Grefhorst uit volle borst te zingen. Om hem heen staat een diverse groep jongens en meiden. Veel mensen lopen heen en weer. Iedereen is druk bezig, want na een jaar oefenen worden nu de puntjes op de i gezet.

Het ASK-Theater bestaat dit jaar 116 jaar en is daarmee een echte Apeldoornse traditie geworden. “Sinds 2003 spelen we theaterstukken”, vertelt regisseur Christian Kluft. “Vroeger deden leerkrachten dit voor basisschoolleerlingen, maar het is uitgegroeid tot een voorstelling voor iedereen. Vorig jaar hadden we ongeveer 9.000 bezoekers in Orpheus.” Iedereen kan komen kijken. “We zijn allemaal amateurs en we doen het allemaal vrijwillig. Voor 15 euro per jaar kunnen mensen lid worden. Je krijgt dan korting op de kaartjes en je helpt de vereniging om te blijven bestaan.”

Goede amateurs
Dit jaar regisseert Christian zijn vijfde stuk. “We zijn amateurs, maar we zijn wel góede amateurs. Ieder jaar kijken we weer hoe we vernieuwende producties kunnen maken. Veel theaterstukken zijn gebaseerd op slechts zes tot acht personages, maar wij schrijven het zo dat iedere rol een toegevoegde waarde heeft. Bij ASK is iedereen belangrijk.” Michael en Michelle de Frankrijker zijn voor het zesde jaar betrokken bij het ASK-Theater. “Het is gewoon leuk om te doen”, vertelt Michelle. “Ik heb dit jaar een grote bijrol: die van de ezel, haha.” Michael speelt Angra, de slechterik. “Het is meer dan een hobby voor mij. Het is ook een uitlaatklep. Ik kan mij lekker uitleven op het toneel.” Dennis Grefhorst speelt Ali Baba en Dorien de Haan beeldt Morgiana uit. “Ieder stuk van ons heeft een motto”, legt Christian uit. “Ali Baba en de 40 Rovers gaat erom dat je vrienden niet kunt kopen.” Kijk voor meer informatie en kaartjes op https://www.ask-theater.nl.

Lezers van Nieuwsblad Stedendriehoek die kans willen maken op vrijkaarten,
kunnen tot uiterlijk vrijdag 24 november een mail sturen naar
redactie@stedendriehoek.net . De winnaars krijgen ook per mail bericht.