Stedendriehoek

Wilp in teken van bevrijding

WILP – Het weekend van 12 tot en met 14 april staat niet alleen het oude centrum van Wilp, maar ook de omgeving geheel in het teken van de bevrijding. Canadese en Duitse ‘living history’-groepen zijn zaterdag én zondag van 09.00 tot 17.00 uur zowel in ‘het veld’ te bewonderen als met statische displays in en om de Dorpskerk van Wilp.

Op vrijdagmiddag wordt de foto-expositie WO2inKleur geopend, die op levendige en realistische wijze door middel van kleurreconstructies de oorlog heel dichtbij brengt. Vrijdagavond gaat Bert Visser uit Klarenbeek Operation Cannonshot van uur tot uur uiteenzetten tijdens een informatieve lezing in de Dorpskerk. Op zaterdagochtend vertrekken Nederlandse én Duitse re-enactors van de 48th Highlanders of Canada als hun Duitse ‘tegenstanders’ Die Volksgrenadiere de uiterwaarden in om uiteindelijk via de originele routes de historische gevechtsscènes te ensceneren.

Levendige herdenking Operation Cannonshot en bevrijding van Wilp

Een unieke gebeurtenis, want zowel het uitgebeelde Canadese als Duitse regiment waren hier in 1945 ook ter plaatse. Anders dan bij de voorgaande editie wordt er nu ook geschoten met ‘blanks’.

Beurs

In de kerk wordt een informatieve ‘Ieniemini-militariabeurs’ gehouden met onder andere lokale bodemvondsten, foto’s, uniformen, maar uiteraard ook enige koopwaar. Er valt van alles te zien voor jong en oud: originele historische voertuigen, een veldkeuken, een veldhospitaal, wapens, uniformen en nog veel meer.

Verder wordt op diverse locaties in Wilp het dagelijkse soldatenleven treffend en realistisch in scènes uitgebeeld. Zo wordt er op authentieke wijze eten gekookt, worden krijgsgevangenen ondervraagd, gewonden verzorgd en stellingen bemand.

Zaterdagavond om 21.00 uur worden op de kerk oude beelden met betrekking tot de bevrijding en onder andere de 48th Highlanders geprojecteerd. De ‘levende geschiedenis’-groepen spelen hierbij op de voorgrond enkele ‘live’ situaties na.

Staakt-het-vuren

Zondagochtend vinden nabij het dorp nog enkele ‘gevechten’ in het veld plaats tot een staakt-het-vuren tot stand komt, waarna rond de klok van 13.00 uur de officiële herdenking start, met muzikale begeleiding van ‘pipes & drums’ en diverse sprekers. Daarna is er tot 17.00 uur nog gelegenheid om in en om de kerk te genieten van al het tentoongestelde.

Meer informatie over dit evenement is te vinden op facebook.com/WilpRemembers of volg op Instagram (zoek op #wilpremembers).