Stedendriehoek

Wethouder Wim Willems: ‘Fantastisch om te zien dat de animo groot is’

Meer dan vijftig jongeren meldden zich na een oproep van de gemeente Apeldoorn aan voor de eerste Apeldoornse jongerenraad. Deze jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar gaan actief meedenken en bijdragen aan hun stad of dorp. Wethouder participatie Wim Willems (zie foto) opende vorige week de eerste online editie van de jongerenraad: “Ik ben overweldigd door het grote aantal aanmeldingen. Fantastisch om te zien dat de animo groot is. Jongeren zijn immers de toekomst van onze stad en dorpen en hun inbreng is juist daarom zo belangrijk. Ik ben heel benieuwd naar de eerste adviezen.”

In de Apeldoornse jongerenraad zitten jongeren van 12 tot 20 jaar uit de hele gemeente Apeldoorn. “Het is heel fijn dat we aanmeldingen hebben ontvangen van alle leeftijden en achtergronden. Zo krijgen we een goed beeld van wat er speelt bij jongeren en welke onderwerpen zij belangrijk vinden”, aldus Willems. Verschillende onderwerpen komen aan bod: school, uitgaan, hangplekken en uiteraard de gevolgen van corona voor jongeren in Apeldoorn. Jongeren gaven aan graag bij te dragen aan de ontwikkeling van Apeldoorn. Zo waren de eerste reacties: “Ik vind het belangrijk dat ik deel uitmaak van de ontwikkeling van Apeldoorn” en “Gaaf als we iets kunnen neerzetten en er ook echt iets gedaan wordt met onze ideeën.”

Net even anders

De raad heeft geen traditionele vorm en is daarom net even anders dan een ‘gewone’ raad. Samen met de jongeren wordt bepaald met welke onderwerpen zij zich bezig willen houden en hoe ze dat willen doen. De jongeren zitten tot eind 2021 in de jongerenraad. De jongerenraad past goed bij Apeldoorn Gezinsstad, waarbij wonen, werken, leren, opgroeien en oud worden centraal staan. De volgende bijeenkomst van de jongerenraad vindt in april plaats in de vorm van een online markt.