Stedendriehoek

Wethouder slaat ‘eerste bal’

De Syriër Ossama Nasr creëerde het kunstwerk Team of dolphins.

APELDOORN – Zondag ging het World Street Painting van start in de binnenstad van Apeldoorn. Tot en met zondag 31 oktober duurt het festival, dat in het teken staat van de straatkunst, gemaakt door kunstenaars uit de hele wereld. World Street Painting is een officieel side-event van het WK Volleybal Vrouwen en heeft als thema ‘power’.

Internationale kunstenaars maakten ieder een eigen 3D-kunstwerk op één van de zeven geselecteerde locaties in de binnenstad. Zondag waren de 3D-kunstwerken gereed en nu mag het publiek in de kunstwerken poseren en worden zij onderdeel van de illusie.

De opening werd zondagmiddag verricht door wethouder Sunita Biharie, die symbolisch de eerste volleybal sloeg in een van de kunstwerken, getiteld Strike van de Amerikaan Nate Baranowski. Biharie deed met de volleybaldames mee in het Apeldoornse volleybalveld vol bliksemschichten, met op de achtergrond Paleis Het Loo.

Dolfijn volleyballen met een dolfijn

Van 23 september tot en met 15 oktober vindt het WK Volleybal Vrouwen plaats. Samen met Polen organiseert Nederland het WK. Apeldoorn is met Arnhem en Rotterdam één van de speelsteden. Twee kwartfinales, één halve finale, de wedstrijd om de derde en vierde plaats en de finale vinden plaats in Omnisport Apeldoorn. Daarnaast is Apeldoorn gastheer van TeamNL voor  het toernooi. Het team verblijft een groot deel van het toernooi in Apeldoorn. Het WK duurt drie weken en er nemen 24 landen uit vijf verschillende continenten deel.

In de aanloop naar de wedstrijden vinden diverse side-events plaats. In wijken en buurten worden straatvolleybaltoernooien georganiseerd, er zijn clinics op scholen en er worden op vijf plekken in de gemeente Apeldoorn blijvende netsportveldjes opgeleverd.

Deelnemende kunstenaars
De overige deelnemende kunstenaars zijn Ossama Nasr (Syrië) met Team of dolphins: in samenwerking met de dolfijnen zorg je voor de verschillende spellen. Aziz Elgart (Marokko) creëerde Women volleybal: help je medespeler in het Nederlandse team met het aannemen van de razende bal die over het net vliegt. Roberto Carlos Treviño Rodriguez uit Mexico maakte The big volleybal: word één met de volleybal en voel de sterke kracht van de bal, waardoor zelfs de grond breekt. Gregor Wosik (Polen) schilderde Extreme actions: ga in het volleybalveld staan en word onderdeel van de extreme afweer en aanvallende acties in het volleybalspel.

De Bosniër Kerim Musanovic schiep in de Hoofdstraat het kunstwerk Snakes don’t play: sta op de pilaar en speel volleybal mee, maar kijk uit voor de kleurvolle, gevaarlijke en sterke slang. Wethouder Biharie toonde zich erg verguld met juist deze schildering: “De slang straalt precies de power uit waar ik zo van hou. Een kunstwerk naar mijn hart.” De Amerikaan Jan Riggins, tenslotte, maakte een op het eerste oog thema-ongerelateerd kunstwerk met zijn immense papegaai. “Vlieg mee met de sterke vogel en werk samen in de lucht”, is het idee erachter. Met in gedachten de opspringende volleybalvrouwen aan het net, wordt deze schildering opeens veel meer ‘on topic’ dan je in eerste instantie zou denken…

De route van de kunstwerken wordt aangevuld met Street Painted Games, een initiatief vanuit Centrum Management Apeldoorn, waaronder een geschilderde hinkelbaan.