Stedendriehoek

Wetenschapsdag op Volkssterrenwacht Bussloo

BUSSLOO – Op zondagmiddag 8 oktober opent de Volkssterrenwacht Bussloo speciaal haar deuren aan Bussloselaan 4 tijdens het Weekend van de Wetenschap, met als thema ‘60 jaar ruimtevaart’. De Volkssterrenwacht Bussloo biedt een gevarieerd programma met onder andere waterraketten maken en lanceren, waarnemen van de zon, proefjes met zonlicht en enkele korte presentaties. Tevens is op deze dag de Dutch Rocket Research Association te gast; die gaat doorlopend spectaculaire demonstraties geven met het lanceren van modelraketten. De deuren zijn geopend van 13.30 tot 17.00 uur.

De Wetenschapsdag 2017 staat dit jaar in het teken van ‘60 jaar ruimtevaart’. Het is 60 jaar geleden dat met de lancering van de Russische Sputnik het ruimtevaarttijdperk begon. Ruimtevaart is inmiddels niet meer weg te denken. Van bevoorrading van het International Space Station tot aan de ontwikkelingen van communicatiesatellieten. Bovendien zijn er plannen om naar de planeet Mars te gaan. Het programma van deze middag staat helemaal in het teken van de ruimtevaart.

Gedurende deze middag worden de volgende presentaties gegeven: om 14.00 uur ‘Hoogtepunten uit 60 jaar ruimtevaart’ door Alex Scholten; om 15.00 uur ‘De zon onze eigen ster’ door Jaap van ’t Leven; om 16.00 uur ‘Zelf raketten maken en lanceren’ door vrijwilligers van de DRRA.

Bij helder weer is er ook de mogelijkheid om de zon waar te nemen met de zonnetelescoop. De zon is vanaf de aarde de dichtstbijzijnde ster en zo helder dat hij niet zonder speciale hulpmiddelen met een telescoop kan worden waargenomen. Maar met een zonnetelescoop kan van dit boeiende hemellichaam genoten worden en wordt de zon een gasbol met zonnevlekken en zonnevlammen. De entreeprijs voor deze middag is voor volwassenen €5,- en voor kinderen tot 14 jaar €2,50.

Tijdens het Weekend van de Wetenschap zijn er nog meer activiteiten in de regio. Op zaterdagmiddag 7 oktober geeft sterrenkundige Kees de Jager een lezing in de Bibliotheek Gorssel. Op zaterdagavond 7 oktober kan men bij Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem de sterrenhemel waarnemen. Zie ook: www.hetweekendvandewetenschap.nl/activiteiten

 

De sterrenwacht is gevestigd in de monumentale boerderij De Wijnbergenshof en is, naast deze speciale openstelling, iedere vrijdagavond geopend voor het publiek met een actuele voordracht. Bij helder weer is er tevens gelegenheid om zelf met diverse telescopen naar de sterrenhemel te kijken. De zaal is open vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur met een korte pauze. Parkeren is gratis op de parkeerplaats voor de boerderij. Het actuele programma is te vinden op website www.volkssterrenwachtbussloo.nl . Staat er een sterretje bij de voordracht, dan is de lezing ook voor het jonge publiek geschikt en is voorkennis niet nodig. Kijk ook op http://www.facebook.com/VolkssterrenwachtBussloo  of bel 0571-262006.