Stedendriehoek

Werkzaamheden aan Marktstroom in Apeldoornse binnenstad hervat

Vorige week zijn de werkzaamheden aan de Marktstroom in de binnenstad hervat. In maart 2019 is de aanleg van de Marktstroom gestart op het punt Markstraat/Beekstraat. Het waterelement wordt nu doorgetrokken langs het Marktplein, richting de Deventerstraat.

De werkzaamheden duren tot eind april 2021 en zijn opgedeeld in drie fasen: tot medio november vanaf Talamini’s tot halverwege het oude raadhuis; medio november tot eind december vanaf halverwege het oude raadhuis tot aan Spicebrush; januari tot april 2021 vanaf Spicebrush tot aan Claudio’s aan Deventerstraat.

De Marktstroom is een waterloop vanaf het punt Markstraat/Beekstraat tot aan IJssalon Claudio’s aan de Deventerstraat. Door deze Marktstroom stroomt straks een deel van het overtollige grondwater dat uit de parkeergarage Marktplein opgepompt wordt. Daarnaast vangt de Marktstroom overtollig regenwater op. Kinderen kunnen lekker spelen in dit water, want het wordt gezuiverd.

Klimaatstraat

De Marktstroom maakt deel uit van de klimaatstraat. Een gedeelte van de stad waar ondernemers, bewoners, vastgoedeigenaren en gemeente samen werken aan een stad waar je meer groen, water en insecten vindt. “Zo brengen we de Veluwe naar onze stad. Ook meten we door middel van de acht sensoren in de straten of het werkt wat we doen. Zo meten we bijvoorbeeld de temperatuur in het gebied. En zien we het bewijs dat het koeler wordt door water en groen de stad in te brengen”, aldus een gemeentewoordvoerder. “Ons veranderende klimaat vraagt om deze nieuwe aanpak. In de klimaatstraat brengen we dat stap voor stap in de praktijk. We noemen dit gebied daarom ook wel een ‘binnenstedelijk testlab’.”