Stedendriehoek

“Werk harder, maar vooral slimmer”

Onder luid applaus nam Pim Duterloo op 4 april 2017 de cheque ter waarde van € 5.000 in ontvangst. Pim, vierdejaars student Allround operationele techniek aan Aventus, won de Cleantech Battle (vakjury én publieksprijs) tijdens het Cleantech Tomorrow congres. Hij paste een slimme techniek toe om persluchtlekkages op te sporen en zo tot een enorme energie- en kostenbesparing te komen. Nu, een klein jaar later runt hij met zijn broer het bedrijf Airsave.

Herinner je je nog het moment dat je op podium stond?
“Jazeker. Het was tijdens het Cleantech Tomorrow congres in Eerbeek. Ik had van te voren helemaal geen hoge verwachtingen en eerlijk gezegd niet eens de intentie om mee te doen. Gelukkig werd ik door mijn studiebegeleider en Martin Snijder van Cleantech Center overgehaald om het wel te doen. Ik rolde heel soepel door de halve finale en stond daarna samen met vier andere teams op het podium. Daar moesten we pitchen voor een volle zaal van 800 mensen en werden we geïnterviewd door Filemon Wesselink. Al gauw merkte ik dat het best wel lekker ging.” 

En toen won je zowel de jury als de publieksprijs. Wat stond er in het juryrapport?
“Als grootste voordeel werd genoemd dat de techniek die ik met Airsave toepaste om persluchtlekkages op te sporen direct inzetbaar is. Het kan morgen al gebruikt worden. Daarnaast had ik inzichtelijk gemaakt wat de kosten zijn en wat het oplevert. Zo kunnen bedrijven in één oogopslag zien dat ze de investering veelal in een jaar terugverdienen.” 

Wat heb je geleerd het afgelopen jaar?
“Als je iets écht wilt, dan kan het ook. In de zomervakantie had ik alle tijd voor het bedrijf, maar in september startte het schooljaar weer. Maar dat betekende zeker niet dat het bedrijf stilviel. De wekker zet ik om 06.00uur, zo kan ik al behoorlijk wat mails beantwoorden en werk verzetten vóórdat ik naar school ga. Ook de pauzes gebruik ik voor mijn werk en als ik uit school kom ga ik ook meteen weer verder.”

En als we even dromen over The Next Level. Waar sta je over vijf jaar?
“Dan heb ik vijftig man in dienst. De grootste uitdaging zal zijn: waar haal ik technisch personeel vandaan? Gezien de kwaliteit van de opleidingen, denk ik dat ik er niet onderuit kom om de mensen zelf op te leiden. Maar ook in het feit dat steeds minder jongeren voor de techniek kiezen zie ik een groot probleem. De meeste jongens van mijn leeftijd gaan voor het snelle geld en de vluchtige opleidingen in IT en marketing.” 

Kom ook naar Cleantech Tomorrow 20, 21 en 24 april
Cleantech Tomorrow is het jaarlijkse event van de Cleantech Regio. www.cleantechtomorrow.nl