Stedendriehoek

Wereldwijd én nationaal feest van het geliefde kopje koffie

De Internationale Dag van de Koffie, ook wel bekend als International Coffee Day, staat voor de deur en koffieliefhebbers over de hele wereld maken zich op om deze heerlijke en veelzijdige drank te vieren. Jaarlijks op 1 oktober komen mensen samen om hun passie voor koffie te delen en om de aandacht te vestigen op de uitdagingen waarmee de koffie-industrie wordt geconfronteerd.

De oorsprong van deze bijzondere dag gaat terug tot 2014, toen de Internationale Koffie-organisatie (ICO) het idee lanceerde tijdens hun 115e bijeenkomst in Milaan, Italië. Sindsdien wordt de Dag van de Koffie wereldwijd gevierd als een eerbetoon aan koffie, van de bonen zelf tot de diverse koffiedranken die over de hele wereld worden genoten.

De doelstellingen van de Internationale Dag van de Koffie zijn tweeledig. Ten eerste is het een dag om koffie te vieren als een geliefd genot dat mensen verenigt en inspireert. Ten tweede dient het als een platform om de aandacht te vestigen op de uitdagingen waarmee koffieboeren worden geconfronteerd, zoals klimaatverandering, prijsschommelingen en sociaaleconomische kwesties. Bovendien benadrukt de dag het belang van duurzaamheid in de koffieproductie en moedigt het eerlijke handel aan, waarbij koffieboeren eerlijke prijzen voor hun producten ontvangen.

Tijdens de Internationale Dag van de Koffie worden wereldwijd tal van evenementen en activiteiten georganiseerd, waaronder koffieproeverijen, festivals, tentoonstellingen en bewustmakingscampagnes. Deze initiatieven brengen koffieliefhebbers samen om te genieten van koffie in al zijn glorie en om hun steun te betuigen aan de koffie-industrie.

Dus laten we op zondag 1 oktober een kopje koffie delen met vrienden en familie, een bezoek brengen aan onze favoriete koffiehuizen en stilstaan bij de inspanningen van de koffieboeren die deze geliefde drank mogelijk maken. Laten we de Internationale Dag van de Koffie vieren en bijdragen aan een duurzamere en eerlijkere toekomst voor de koffie-industrie.

Nationale Koffiedag

De Internationale Dag van de Koffie is dus op zondag 1 oktober, maar onze Nationale Koffiedag is een paar dagen daarvoor, op dinsdag 26 september. Het betreft in Nederland immers altijd de vierde dinsdag in september.

Waarmee kom je makkelijk met anderen in gesprek? Ontstaan ideeën, nieuwe relaties en samenwerkingen? Inderdaad, met koffie! Koffie verbindt, altijd en overal. Vandaar dat wij in 2016 de Nationale Koffiedag in het leven hebben geroepen. Jaarlijks op de vierde dinsdag in september vieren we al het moois waar koffie voor zorgt en genieten we nog eens extra van deze lekkere warme drank. Dit doen wij aan de hand van drie pijlers, namelijk ontmoeten, verbinden en creëren.

Ontmoeten

Even een koffie doen?, hiermee begint vaak een nieuwe ontmoeting. Een moment waarop we elkaar leren kennen, kunnen bijpraten of kunnen brainstormen voor nieuwe ideeën. Ontmoetingen die een nieuwe impuls en een nieuwe energie geven, aan je bedrijf of aan jou persoonlijk. Vaak gebeurt dit in een koffiecorner, dé ontmoetingsplek voor zakelijke besprekingen en privégesprekken.

Verbinden

Een goede kop koffie zorgt als vanzelf al voor verbinding. Dit komt doordat je even tijd voor de ander hebt. Of dat nu op het werk is met een collega, na een uurtje sporten met vrienden of in een showroom met een klant. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat samen een warme kop koffiedrinken ervoor zorgt dat je positiever naar je gesprekspartner kijkt. Het kan dan ook net het zetje geven om jouw prospect te doen besluiten toch voor jou te kiezen, of toch dat product bij jou aan te schaffen. Of het geeft het team waar je mee werkt net die positieve vibe om samen de uitdaging aan te gaan. De verbindende kracht van koffie is heel waardevol.

Creëren

Door de ontmoetingen tijdens een kop koffie en door die verbindende kracht, ontstaat veel moois. Zoals nieuwe ideeën, productinnovaties, samenwerkingen of een verdieping van een zakenrelatie of een vriendschap. Ook hier geldt dat je door die kop koffie even stilstaat en even de tijd neemt. Tijd waarin je onbewust creëert, zoals die nieuwe ideeën en nieuwe samenwerkingen. In plaats van steeds maar door te hollen, zorgt de koffie ervoor dat er ruimte komt in je drukke dag. Ook al is het maar even. En in die ruimte kan veel ontstaan, of dat nu een nieuw product is, een verdieping van een zakelijke of vriendschappelijke relatie of gewoon even rust om adem te halen en tot jezelf te komen. Met een kop koffie creëer je letterlijk ruimte in je dag en ruimte voor nieuwe creaties.

Wist u dat we in Nederland de meeste koffie ter wereld drinken? 2,4 kopjes koffie per dag; dat 8 op de 10 Nederlanders koffiedrinkt? En dat alle koffie die we samen per dag drinken genoeg is om maar liefst twee olympische zwembaden mee te vullen? Alle reden dus om daar twee keer uitgebreid bij stil te staan, tijdens de Internationale Dag van de Koffie en Nationale Koffiedag.