Stedendriehoek

Wereldrecordpoging Joop Zoetemelk op Apeldoornse fiets

APELDOORN – In 1980 won hij de Tour de France, in 1985 werd hij wereldkampioen en vrijdag 1 september komt Joop Zoetemelk naar Apeldoorn voor wéér een wereldtitel: het Guinness World Record.

Waar haalt hij, op zijn 70e, de energie vandaan? We vroegen het Marco Kalden, de organisator van het ‘Sparta 100 jaar’-event: “Onze Sparta-ambassadeur Joop Zoetemelk doet deze recordpoging,‘de langste ketting E-bikers ooit’, niet op een gewone fiets, maar een speciaal met hem door Sparta ontwikkelde limited edition E-bike. Joop lukte het vorig jaar om met de energie van de E-bike nog een keer een Tour de France te rijden. Nu hopen we op een wereldrecord opnieuw met inzet van de E-bike.”

 

”Zo’n record vestig je overigens niet alleen. Dus zijn we nu op zoek naar E-bikers die deze uitdaging met Joop aan willen gaan. Want om dat record, ‘de langste ketting E-bikers ooit’, te halen, heeft Joop zoveel mogelijk deelnemers met een E-bike nodig. Dit doen we maar eens in de honderd jaar, dus als je een elektrische fiets hebt, zorg dat je erbij bent en meld je aan op sparta.nl/100jaar.”

 

“We organiseren dit E-bike fietsevenement op de dag van onze oprichting, 1 september 1917, overigens niet alleen om een wereldrecord met een nationale fietsheld als Joop Zoetemelk neer te zetten. We staan daarmee ook stil bij 100 jaar Sparta en 100 jaar fietsinnovatie”, zegt Marco Kalden, brandmanager van Sparta. “Het was namelijk Dirk Leendert Schakel, die al bijna een eeuw geleden een Sparta-fiets met hulpmotor introduceerde, gewoon hier in Apeldoorn. En die innovatiedrang zijn we nooit verloren.”

 

Joop Zoetemelk: “Na de recordtocht in het Orderbos is er uiteraard ook nog ruim aandacht voor die 100-jarige geschiedenis van dit mooie Apeldoornse fietsmerk. Het lijkt me fantastisch om de unieke expositie en optocht van historische Sparta-tweewielers in het hart van Apeldoorn te zien.”

 

Marco Kalden: “We organiseren een leuke optocht ter hoogte van de Hoofdstraat 171, waar Sparta ooit begon. Niet alleen met historische Sparta-fietsen, maar ook bromfietsen en motoren van 1917 tot en met 2017.  Enjoy the energy!”