Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | ZORG-ZUIPEN

Ik zuip te veel. En ik heb nieuws voor u: u ook. Tenminste, als u in de Gemeente Voorst woont. Daar is men druk met een Drankakkoord. Ik zat gespannen te wachten op een telefoontje van de ambtenaar die over dat zeikerige zuipakkoord gaat. Ik wil prima als boegbeeld dienen voor hoe het met je gaat als je een doorgewinterde drinkneus bent. Het telefoontje bleef uit. Ik ben de beroerdste niet (behalve met een kater dan), dus ik geef de mensen van www.zodus.nu een gratis tip: controleer de letters op je homepagina. Borreltje te veel gedronken?

Het is waar; we zuipen te veel. 8,5% van de Nederlanders is een zware drinker. Ik denk dat dat getal hoger ligt. Veel hoger. We lullen er graag een aantal glaasjes, kilootjes of bedpartners af als het om onderzoek gaat. Ik maak me daar niet zo’n zorgen om.

Ik tob over de lokale ondernemers. Ik lulde vorige week dat ik vind dat de grote jongens zoals de supermarkten wat van hun wisselgeld moeten verdelen onder de lokale ondernemers. Niet de wijn maar het water staat de horeca en winkeliers aan de lippen. Ik kreeg cijfers te zien van onze omgeving. Familiebedrijven gaan naar de klote. Omzetten kelderen met 90 tot 95%. Een lullig slogantje met ‘Koop Lokaal!’ doet net zoveel als ‘Drink met mate!’. Geen enkele ondernemer geeft graag toe dat zijn zaak naar de verdoemenis gaat. Het is trots. Eigenaren geven net zo graag hun problemen toe als wij ons alcoholgebruik. Niet.

Ondertussen gaat de huizenbouw in de omgeving als de brandweer. En daar is het hele punt; die gasten willen niet verhuizen. De brandweerkazerne in Twello moet plaatsmaken voor huizenbouw. Verontwaardiging: door de verhuizing zijn de brandblussers minuten later op plaats van bestemming. Maar ondertussen wil de zoon van één van de brandweerlieden wel lekker in het dorp blijven wonen. Maar… In welk huis? Belangen, zoveel belangen.

‘Alles wat je aandacht geeft, groeit,’ een kotserige tegelwijsheid. Ik snap het hoor, ieder zijn vakgebied. Maar laten we ons even focussen op wat nú belangrijk is. De bedrijven staan in brand! De borrelbazen aanpakken, kan over een jaar ook nog. De trotse ondernemer heeft nu hulp nodig. Van wie? Van iedereen! Daar drinken we op.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl