Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | UILSKUIKEN

Nadeeltje van één keer per week een column: soms worden de grappen al door anderen gemaakt. Mijn handen jeukten en mondhoeken tintelden de hele week en ik zag (vooral) links en rechts grappen voorbij komen. Over wie? Neerlands favoriete uilskuikentje. Zijn wonderlijke Lala-land of in zijn geval Bral-partij stort ineen. Zijn daar mensen werkelijk verbaasd over? Tegenwoordig weet ik niet meer of ik een stuk van de Speld of het NOS lees. Schitterend.

Als ik in de columns een beetje tegen die rechtse rukkers aan schuur, krijg ik meestal haatmail. Hele nare, stinkende verwensingen. De gemene deler? Ze spelen allemaal op de man. Want op de vrouw spelen die rare rechtse koekenbakkers niet. Daar wordt alleen MEE gespeeld! Chapeau.

Het stroomt leeg binnen Forum. Reden? De uitspraken van Thierry gingen te ver. Ik vraag me af wat die lui afgelopen seizoen hebben lopen doen. Die sneuneus heeft toch nooit iets gezegd waar we wat mee konden? Wat hoop geeft? Een solide gedachtegang of vredelievende visie?

Vroeger ben ik wel eens in zo’n bral-bunker geweest. In mijn studententijd. De ene aardappel nog uitgekookter dan de ander en niet alleen in het keeltje. Het verbaast me niets dat in die tijd zo’n blitse Baudetje door studentikoze snobs werd verafgood. Maar als je ouder wordt, dan ga je toch zelf nadenken? Geldt ook voor de FvD-stemmers. Het besef van de nietszeggende apen(t)rots moet nog komen. Het zegt wat over een partij dat het spulletje nu pas in de gaten heeft dat het niet koosjer is wat er in de partij gebeurt. Of mag ik dat niet zeggen, koosjer?

Naast het kostelijke Baudet-debacle volgde ik de Prins Bernhard-rel. Brilsmurf is boos. PvdA is van plan om huisjesmelkers aan te pakken. Volgens mij een prima idee. Nu willen die rooie rakkers dat de ‘Prins Bernhard’-belasting noemen. Dat is toch om je Tena Lady in vol te druppelen? Wat als we dat nou met meer zaken zo zouden aanpakken? Een nep-intellectueel wordt een Baudet-boy en iemand die in deze coronacrisis tóch lekker naar een warm, zonnig code oranje oord vertrekt, overtreedt de Willem-Alexander-wet. Illegale feestvierders krijgen te maken met Wetje Grapperhaus.

Voor wie nu met stoom uit zijn oren een haatmailtje wil typen: doe het niet. Ga je kerstverlichting ophangen. Ik lees ze, gooi het naast me neer en fiets vrolijk verder in het leven. Dit is namelijk mijn werk. Korreltjes zout strooien, u kiest of u er een wond bij denkt. Korrels zout! Dat zijn de Rens-regels.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl