Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | SUIKERTANTE

Een diëtist die voor Coca Cola werkt. Een sportinstructeur die McDonald’s aanprijst. Een dierenarts die kleine konijnenhokken promoot. Klinkt gek, is het ook. Je zou zeggen, ze houden hun eigen markt draaiende door de verkeerde zaken te promoten. Mensen dik, zij meer werk. Dieren zielig en ziek, de dierenarts nieuwe adresjes. Totale onzin en toch gebeurt het, heel vaak onbewust.

Ook ik zit op social media en volg her en der wat goeroetjes. Een geldgoeroe, een ondernemers-inspirator… Noem het en ik volg het. Fascinerend hoe dat sociale platform werkt. Hoe ze je scherm uitkruipen en in je kop gaan zitten. Coaches, ik ben ook dol op coaches. Werkcoaches. Ondernemerscoaches. Dierencoaches. Kindercoaches. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan worden gecoacht.

Zo ook meisjes. Daar is ook een speciale coach voor. Om je onzekerheid weg te nemen. Om eerlijk je vragen te beantwoorden. Dingen met je te delen. Enfin, hartstikke mooi. Die coach had met een voedingsconsulente geluld en de dames kwamen tot de conclusie dat suiker niet goed is voor het libido. De meidenmentor vertelde al haar vrouwelijke volgers, de volgerettes, dat het dus onverstandig is om suiker te eten. Want, suiker verlaagt libido en je wilt je man toch een beetje tevreden houden. Ik heb die post dertien keer gelezen en een berichtje gestuurd naar de dame in kwestie. Ik vertelde haar dat ik het een vreemde manier van coachen vond. Waarom moet er persé geketst worden? Waarom heb je dan pas een tevreden relatie? Al haar volgerettes zijn al onzeker over lichaam, geest en alles wat daar tussenin zit, waarom zou je een vrouw nòg meer schuldcomplex aankwekken? Dat is je eigen markt in stand houden. Ze reageerde met een aantal zinnen waarin ze vertelde dat heel veel dames hadden gereageerd, dus ‘ze maakte wel wat los’. Ja, onzekerheid. En dat is exact de business en doelgroep die al die coaches nodig hebben: de zoekenden. Ik stuurde nog een bericht en daar kwam geen antwoord op. Ik ben maar een reep chocola gaan vreten.

Suiker is niet goed, maar dames een complex aanlullen ook niet. Elk libido is oké, zo lang je er maar tevreden en blij mee bent. Als mentor moet je luitjes leren dat alles oké is, dat er geen druk bestaat en dat je goed voelen het allerbelangrijkste is. Al krik je elke dag de pannen van het dak, dat is prima. Al doe je het eens per jaar en voel je je daar goed bij, ook te gek. Maar ga, zeker niet als coach, een ander vertellen hoe vaak je het moet doen. En dat je dan je relatie onderhoudt. Je man tevreden houdt. Dat is helemaal niet neuk, ik bedoel, leuk.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl