Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | PRINSESHEERLIJK

Zijn we verbaasd over hele Meghan en Harry story? We likkebaarden bij series als The Crown, maar zijn verontwaardigd over hoe de prins en zijn actrice worden behandeld. We weten toch wat er in die gekmakende gouden kooi afspeelt? Doodongelukkige, gehersenspoelde individuen.

Vroeger deed de koning of koningin er toe – nu is het enkel een opgedrongen, geldverslindende paleis-poppenkast. Honderden spiegels en goud dat er blinkt, maar geen mens van adel ziet ooit zijn ware ik. De ijsbeer in Diergaarde Blijdorp is penvriend met The Queen. Hij weet hoe het is om in quarantaine te zitten en te verlangen. Dagelijks duizenden ogen op je gericht.

Afgelopen maandag was het Internationale Vrouwendag en daar krijg ik jeuk van. Ik zie de door zichzelf verklaarde powerwomen van zich af tetteren op social media. Oh, wat zijn we sterk en oh, wat is het oneerlijk allemaal. En het is waar hoor, er valt nog veel recht te breien tussen man en vrouw. Tussen mensen, beter gezegd. Vraag maar aan Meghan. Ik denk dat het tijd is om, naast zo’n lullig dames-daggie, echte stappen te maken. Te beginnen bij de politiek. Op je stiletto’s of sandalen. Ploumen en Kaag kletsen ons de oren van onze domme koppen over vrouwongelijkheid. Als dankje kreeg Kaag de #kutkaag op Twitter. Of dat te maken had met haar ‘gender’? Denk het niet. Wel hield het verband met het ongenuanceerde en bedroevende kaliber van de gemiddelde social media gebruiker.

Ondertussen krijgen D66 en de Partij van de Dieren een miljoentje toegeschoven door één of andere techbaas die zijn geweten schoon wil doneren. Hij is te gast bij een talkshow waar hij kritisch bevraagd werd. De man moest zich verdedigen voor het doneren van geld aan een politieke partij. Nota bene een partij die wil ouwehoeren over klimaat, ’s werelds grootste probleem! Maar dat wil niemand horen. Belangrijk is waaróm deze meneer zomaar zijn geld heeft weggegeven! Is hij helemaal gek! Hij lijkt wel een vrouw.

Volgens Meghan was er gedoe geweest over welke kleur de koninklijke baby zou krijgen. In een moment zie ik een donkere baby met knalrood Harry-haar voor me. Mag niet. Past niet bij de gordijnen van de paleis-poppenkast.

Racisme zit diepgeworteld. Verafgoding van achterhaalde adel-quatsch ook. Vrouwenongelijkheid dito. Stel voor om alle prinsessenpoppen en -jurken uit de schappen te halen. Zo (h)eerlijk is het leven als prinses niet.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl