Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | POLDER BOLDEREN

Nu mag er in Deventer per straat bepaald worden of het een vuurwerkvrije zone moet worden. Dat is toch om je gek te gieren? Dan begint mevrouw Jansen op nummer 8A te jeremiëren bij meneer Gerrits op nummertje 10 over een vuurwerkvrije zone. Fikkie heeft het niet op vuurwerk. Gerrits houdt wel van een granaatje, dus die wil lekker klappen. Gevolg? Burenbonje en de Rijdende Rechter heeft nog nooit zoveel aanvragen gehad.

En als je dan als straatje hebt bepaald dat er niet geschoten mag worden, is dat niet bindend. De gemeente regelt wel wat bordjes en posters, maar er wordt niet gehandhaafd en al helemaal geen boetes uitgedeeld.

Wat is dat toch met dat polderen in Nederland? Dat halve geneuzel? Halve maatregelen! Is het niet voor corona, dan is het wel voor vuurwerk. Nu mogen de inwoners van een straat weer half-half de regels gaan bepalen. Waarom pakken we nooit door? Wat dat betreft kunnen we nog wat leren van alle gekke landen om ons heen.

Maak verdomme een keus! Vorige week kreeg ik wat mails. Dat gebeurt wel vaker, maar vorige week waren het vooral Coron-tkenners. Dat geeft niks. Ik had wat geroepen over gewoon even je bek houden en je aan de regels houden en daar vonden de mensen wat van. De ene mail was nog feller dan de andere. En dat is prima! Als ik niks zeg in de column, gebeurt er ook niks. De bedoeling is juist om iets te laten schuren, een beetje te laten mijmeren of keihard te laten lachen.

Ik ben trouwens pro een vuurwerkverbod. Vuurwerk kost klauwen met geld, doet zeer aan de oren, verwondt mensen en dieren sterven duizend doden. 70 Miljoen euro wordt er jaarlijks de lucht ingehannest. Het is het meest zinloze gelul dat bestaat. Wie zegt dat het traditie is, moet zijn geschiedenis beter leren. Vroeger, héél vroeger, gebruikten de mensen namelijk lepels om op pannen te rammen. Dat deden ze om boze geesten te verjagen. We namen dat over in Nederland en later werd dit vuurwerk. Mensen die het dus een ‘typisch Nederlandse traditie’ vinden… Enfin.

Volgens mij hebben de ziekenhuizen het al druk genoeg en kan de economie die miljoenen ekkies beter gebruiken. Ik stel voor om het geld dat je dit jaar aan vuurwerk zou besteden, besteedt aan leuke inkopen bij een lokale ondernemer of een afhaalmenu bij een horecazaak. Dan kunnen zij volgend jaar weer knallen.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl