Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | PARINGSDANS

Zijn ze net een beetje bekomen van de intense schrik van het programma Gewoon. Bloot., waarbij gewone mensen in hun gewone nakie vragen van kinderen beantwoorden, hebben wat christelijke senioren wat te zeiksnorren over het Koningslied voor kindertjes. Daarin komt het woord ‘jiggyjig’ voor. Ik wil even dat u als lezer zelf associeert. Waar denkt u aan? Ik denk aan een coole kinderdansmove.

De kinderen ook. Ik weet het zeker. Maar kennelijk was er een fanatieke godzalige ouder die het volledige lied heeft gezeefd om te zeveren. Het woord ‘jiggyjig’ betekent in Indonesische straattaal ‘geslachtsgemeenschap’. Je moet er maar opkomen! Totaal niet in de context van het lied, want: ‘Ik ben hier en jij bent daar, De jiggyjig doen we met elkaar. Hier wat leuks dus kom maar gauw, Want de woah, perfect voor jou!’ Het lied is bedoeld om kinderen lekker te laten swingen. Ze leren het dansje online. ‘Jiggyjig’ verwijst dus naar een dansmove. En is de liefde bedrijven eigenlijk niet de mooiste paringsdans des levens…?

Enfin. Of dat niet mauwerig genoeg is, moet de tekst ‘Kijk hoe mooi, in de mix, Hij of zij of X’ ook uit het lied. Genderneutraliteit, jakkiebah. Dat mag ook niet. Stel je voor dat je gelukkig wordt om wie je bent. In de pas! Niet dansen maar lopen.

Ik kan hier alleen maar keihard om lachen. Hebben we wel eens naar andere kinderliedjes geluisterd? K3 voorop. Liefdeskapitein. ‘En dus ik koop je zo’n pet met een anker op,
Wat hebben we een pret met je gekke kop,
En dan draag ik een matrozenmuts,
En niet veel meer dan dat, oh la la.’
Of nog zo’n seksnummer, K3 – Prinsesje en Superman: ‘Waarom mag een jongen nooit prinsesje
Waarom mag een meisje nooit superman zijn
Soms houden prinsesjes van prinsesjes
Hier bij ons mag iedereen zijn wie ze zijn’.

De maker van het Koningslied reageert dat ‘jiggyjig’ in het Indonesisch ook heel anders gespeld wordt. ‘Weerzinwekkend,’ noemt een SPG-leraar wiskunde het. Een leraar! Ik vind het weerzinwekkend dat iemand die kinderen een potje levenszaken moet bijbrengen, een onschuldig dansliedje afkaffert. En niet alleen dat; het is idioot dat wij volwassenen zoeken naar dit soort onzinnigheden. Het is de preutsheid en bekrompenheid ten top. Het zegt niets over de makers van dit liedje, maar over de mensen die dit gek vinden. Zoeken om het zoeken. Arme kinderen. Ik ga muziek luisteren. Het liedje dat we thuis als gezin keihard meezongen in de keuken. We dansten als malloten. Hadden dikke, vette pret om niks. Welk liedje? Tom Jones – Sexbomb!

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl