Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | NACHTBURGEMEESTER

Afgelopen zondag stond er in een bekende krant dat er tot maandag meegedacht kon worden over een nieuwe burgemeester van de Gemeente Voorst. Op zondagmorgen om 08.30 uur werd het artikel online geknikkerd. Maandag sloot de inspraakronde. Nog 24 hele uren om het onderzoekje in te vullen. Wat een transparantie!

Ik die link aangeklikt. Ik had zo gehoopt op een soort virtuele blind audition. Ik had de tuinstoel al rood geverfd en zat met mijn rug naar de laptop. Een emmer en pollepel als buzzer. Dan beginnen we met een vraag over kinderspeelplaatsen en toekomstige gemeentelijke parkeervakken. Hoe denkt de nieuwe burgervader of –moeder over zonnepanelen? Kent de nieuwe ambtsman of –vrouw Thermen Bussloo en houdt hij of zij van het naaktstrand? In de categorie brandvragen komt de vraag welk belang hoger ligt: de huizenbouw of huizenbranden?

Het ging iets anders. Het was een lijstje. Vraag 1. Is uw burgemeester meer bestuurder of burgervader? Volgens de Dikke van Dale is de definitie van burgervader de hoogste bestuurder op gemeentelijk niveau. Wilt u dus dat de burgemeester meer bestuurder is, of meer bestuurder? Vraag 2. Mijn burgemeester blijft professioneel of laat gevoelens zien. Kan dat niet tegelijkertijd? Is gevoelens laten zien persé onprofessioneel? Lachen bij een prachtig moment, professioneel snotteren bij een Dodenherdenking. Moet kunnen. Bovendien laat Rutte als geen ander zien dat (weg)lachen goed werkt. Volgende stelling. Mijn burgemeester bij dreigend gevaar: onderneemt snel actie of praat door totdat er draagvlak is? Is nogal situationeel afhankelijk. Next. Mijn burgemeester straalt ambitie uit of bewaart de rust. Kan dat ook niet tegelijk? Is ambitieus zijn niet rustig doortastend zijn?

De stellingen gingen door en ik klikte de boel bij elkaar. Er kwam uit dat ik een coachende leider zocht voor onze gemeente. Dat klopt ook wel. Ondertussen wilde Forum voor Democratie van 5 mei een herdenkingsdag maken. ‘Op 5 mei herdenken we 75 jaar vrijheid’ vertelt de poster. Doodskruisje bij 2020, want toen gingen we massaal in lockdown. Baudet moet zich de ogen uit de kop schamen. Namens die halve zool bied ik mijn excuses aan. Als er toch een auditietje was wie weg konden stemmen… Gekmakend, zo’n man. Nu stop ik met de column. Wat ik ga doen? Solliciteren als nachtburgemeester!

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl