Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | MCBOEK

Of ik een petitie wilde tekenen tegen de komst van een McDonald’s in de binnenstad van Deventer? Ik wil wel krabbelen en babbelen voor een algemeen verbod op McDonald’s. Deventer wil, naar eigen zeggen, al langer dat de grote gele M zich in de stad nestelt. Het schitterende gebouw van Boekhandel Praamstra moet de plek worden. Een echte eye-catcher. ‘Dat trekt bezoekers aan,’ is de onderbouwing. Een Primark zou dat ook doen, maar in hoeverre houden we milieu en duurzaamheid in ogenschouw? Dit is toch het toppunt van kortetermijndenken?

Nota bene een paar weken terug stond de algemeen directeur van McDonald’s, heer Dito, nog vuilnis te rapen bij de Mac-vestiging bij de Scheg. Wat enòrm sympathiek. Zijn hesje was geler dan de M. De blikjes en burgerbakjes worden gewoon uit de ramen geflikkerd. Elke dag is er een schoonmaker van 07.00 tot 13.00 uur aan de slag om de zooi op te ruimen. Elke dag! En dan heb ik het nog niet eens over de troep die in de bakjes zit! Bewerkte rotproducten met vlees waarvan de dieren een hels leven hebben gehad. De E-nummers knallen tegen het plafond.

Dus een trekker voor de binnenstad? Voor welk publiek dan? En hoe zie je dat voor je met Dickens: Scrooge die even snel een burgertje en milkshake scoort? Wat denk je dat er met dat afval gebeurt? Hebben de inwoners een snackbar nodig? Er zit verdorie tegenover Praamstra een snackbar: ’t Bijtje! Die, bij komst van die gele M, het haasje is.

Een schitterende boekenwinkel die plaatsmaakt voor vet bewerkte burgers. Het is een trieste schets van de algemene werkelijkheid. Dat juist een Deventer Binnenstad hier zijn ogen voor sluit. De stad met de liefste winkeltjes, de gezelligste cafeetjes en de beste restaurants. De koekstad met het meest sfeervolle stadion, mooiste evenementen en haar trotse inwoners.

Deventer kent zoveel helden. Momenteel is dat Auping. Het Deventerse bedrijf stort de verkregen staatssteun van 1,2 miljoen terug. Ik stel voor dat ze wat anders met dat geld doen. Ik hoop dat ze het pand op de Brink in veiligheid kunnen brengen. Algemeen directeur McDonald’s, Dito, komt uit Twello. Als de directeur zijn naam eer aan doet, ziet hij ook dat een Mac op die plek niet wenselijk is. Weg met die McDonald’s in de binnenstad, dan zou iedereen beter slapen.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl