Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | (L)OOK AAL!

Nog even over dat raadhuis in Twello. Je kan de weg niet opdraaien in de gemeente Voorst of er staan van die blauw-gele ladders met gemeentelijke aankondigingen. Dat gaat normaliter over evenementen, maar sinds corona staan er leuzen op als ‘Koop lokaal!’, ‘Help uw omgeving!’ en ‘Reserveer en besteed lokaal!’. Ik vind dat een goed initiatief en fiets me de benen uit de maillot om alle lokale winkels te bezoeken en in te slaan. Maar wat schetst de verbazing? Voor de gigantische verbouwing van het gemeente-oord wordt een bureau uit Den Bosch in de arm genomen. Omdat we carnaval zo missen? Hoe klets je dit recht?

Ik begrijp dat er wellicht in de omgeving geen gespecialiseerde bedrijven zijn die al vaker duurzame gemeente-wellnessresorts hebben gebouwd. Dat is een vak apart. Maar de Twee Snoeken, zo heet het bureau, heeft de zogeheten ‘total engineering’ in handen. Dat betekent dat het alle disciplines tijdens het in elkaar rammelen van het chateau verzorgt en beheert. Worden lokale bedrijven ingehuurd? Of hossen die 15,3 miljoen euro linea recta naar Braboland? Voegt gemeente Voorst de daad bij het woord en worden lokale partijen aangesproken? Eén van de aannemingsbedrijven komt uit Nijverdal. De tekenaars komen uit Den Haag. Het bouwmanagement uit Utrecht. There is plenty of fish in the sea! Zeebaars, schelvis, gladde aal… Lekker lokaal!

Ondertussen worden er steeds meer meldingen gedaan van dierenmishandeling. Door kinderen. Een kous over de kop van een zwaan, een blikje cola over een eend en een egel als voetbal. Het is voor koters een lastige tijd. Juist de begrenzing door alle vrijheidsbeperkende regels, maakt kinderen grenzeloos in gedrag naar dieren. Het is de enige ‘rang’ onder hen. Die frustratie moet er uit. Bovendien hebben jongelui totaal niet door wat de consequenties van hun gedrag zijn, volgens de dierenverzorgster. Hoewel ik me afvraag in hoeverre zoiets uitgelegd moet worden. Zijn de kinderen van nu zo afgestompt dat ze niet meer aanvoelen dat een egel schoppen geen goed idee is? Waar is de empathie?

Geldt ook voor de ouderen. In Terwolde zijn er wat baldadige jongeren die ellende uithalen. Was in mijn tijd niet anders. Op Facebook zie ik hele discussies tussen 50-ers en 60-ers over het jonge grut. De spelfouten en scheldwoorden knallen door het scherm. Dapper. Waarom niet de straat op, een gesprekkie aangaan? Wat ben je van voorbeeld? Ouwehoer een beetje. Die gasten vervelen zich de gekte. Ze kunnen niks. Geen kroeg, disco, jeugdsoos. Alleen een troosteloze muziektent. Daar zouden eens wat miljoentjes heen moeten: naar toko’s voor de jeugd. Zoveel melodie klinkt er niet. Zolang die jongelui geen eend als voetbal gebruiken, moeten we rustig met ze snateren. Wil ik wel doen.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl