Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | GELOOF

Leukste verrassing van de week? Snollebollekes wint de Slimste Mens. De muziek heb ik vaker dronken dan nuchter geluisterd en als je aan domme Hoempapa-muziek denkt, zie je de grote grijns van Snollie voor je. Maar niets is wat het lijkt. Hij ginnegapt met zijn zachte G elke speler van tafel en blijkt een Bosche Bolleboos te zijn. Het leukste dat er is: mensen doen verbazen.

Zaterdag ging de avondklok in. Het moment voor honderden Urkers om na 21.00 uur de teststraat in de fik te steken en te rellen op straat. Nu houd ik wel van een beetje rebellie, maar ik heb met bittere verwondering het nieuws gevolgd. Urk staat corona-technisch nou niet echt lekker op de kaart – maar dat mocht de pret niet urken. De volgende dag probeer ik een artikel te openen over de hele heisa. Artikeltje van het Reformatorisch Dagblad. Opende niet. Het was zondag. Ik ben niet zo godsdienstig opgevoed dus ik dacht: God slaapt. Moet ook gebeuren.

Maar God sliep niet. God slaapt nooit. Op zondag moeten wíj rusten, lees ik op de site. En klinkt de echo van Tweede Paasdag, de dag dat Jezus Christus uit de dood opstond. Daarom doet de website het niet. Morgen kan ik gerust terugkomen! Dan gaat het nieuws weer door. Maar op de IC’s rusten ze niet. Het ziekenhuispersoneel rust niet. De politie rust niet. De onrust, rust niet. En, brandstichters, de coronadoden stáán niet, zoals Jezus, uit de dood op. De wereld draait continu door en op Urk ook een handjevol bewoners.

Snollebollekes eindigde met een kort dankwoord, nadat iedereen had beaamd dat ‘niemand dit aan het begin van de serie had verwacht’. Rob vertelde dat we wat minder moeten appen en af en toe eens een boek moeten lezen. Ik vond dat een mooie tip. Die wil ik het rapalje in Urk ook meegeven. Lees die Bijbel nog eens goed. Daar staat niet alleen iets in over zondagsrust, maar ook over omgang met de medemens. Het is maar een tip.

Terwijl ik dit typ weet ik dat er boze gelovigen met het stoom uit de oren een mail naar me aan het typen zijn. Voor hen: ik maak het geloof niet belachelijk. Ik ken geen God maar ik heb wel een sterk geloof in de kracht van positivisme, krachten bundelen, liefhebben en, ten tijde van crisis, doen wat nodig is. Ook al is dat niet altijd even leuk, zoals je een paar uurtjes gedeisd houden. Corona is geen kwestie van erin ‘geloven’. Het ís er, nondeju.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl