Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | FOUTJE, BEDANKT!

Denk aan de laatste keer dat je een ongelooflijk domme fout hebt gemaakt. Een blunder. Een misstap waarmee je iemand keihard hebt gekwetst. Per ongeluk, of misschien wilde je het juist. Die laatste keer. ‘Iedereen is slecht in het verhaal van minstens één persoon,’ vertelde een wijs iemand laatst. Hoe hard je ook werkt, je maakt fouten. Dat maakt ons mensen ook zo prachtig onmachtig. We kloten maar wat aan en hoe goed we het ook bedoelen, we zijn als olifanten in een porseleinkast.

Als je denkt aan die superstomme fout zal je een gevoel bekruipen. Spijt. Boosheid. Verdriet. Ramrode schaamte. We willen foutloos zijn, onaantastbaar. Die ene, laatste, gigantische flater: definieert hij je? Je harde werken? Je lieve ouderschap, vriend-zijn of werknemerschap? Zegt het iets over jou als persoon over de laatste tien jaar?

Rutte wordt ongenadig hard gestraft. Heb ik het niet eens over het aftreden. Da’s prima. Hij wordt uitgejoeld bij het Binnenhof. Tenenkrommend. Hij maakte een verschrikkelijke fout met duizenden gedupeerden. Menig avond zat hij te mijmeren in zijn Torentje. De eenzame man die het land moet leiden, sturen en moed in moet lullen. Die één van de beste sprekers in tijden van crisis bleek. De man die zijn moeder verloor dit jaar. ‘Ja, maar dat is privé!’ hoor ik mensen roepen. Dat klopt – dat maakt óók hem een mens van vlees en bloed. De man die bij Linda de Mol op de bank moet zitten glimmen over liefdesrelaties terwijl de IC’s uitpuilen van de corona. Die man.

Het is goed dat er wordt afgetreden binnen het Kabinet, maar er wordt te hard op de man gespeeld. Rutte is een pluche knuffelbeer vergeleken met die oranje clown aan de andere kant van de oceaan. Hoe durven we hem zo te bespugen, terwijl we op onze schermpjes de idioterie in Amerika kunnen aanschouwen? Zo werkt het dus als je land geen leider heeft.

Denk aan je laatste, gigantische uitglijer. Misschien was het ook een affaire, maar vroeg ze geen toeslag… Het had een reden en je hebt er van geleerd. Of niet, maar dan ben je een domme pannenkoek. Het maakt namelijk niet uit als je fouten maakt, als je ze rechtzet of er in ieder geval ontzettend van leert. Excuses maakt. Om een premier, die al jaren ons land zo goed en zo kwaad als hij kan, leidt, zo af te straffen, geeft geen pas. Aftreden, goedmaken met de gedupeerden en dóór. Ik stem trouwens geen VVD. Dus Mark: foutje, bedankt!

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl