Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | COLA MET PRIK

Vorige week zat ik met een vriendin op het terras. De vriendin komt uit Almelo, dus het duurde nogal voordat ze haar colaatje had besteld. Naast ons zaten twee dames, jaar of 40. De één een Grimbergen Blond en de ander een gin-tonic. Ze keken naar ons. Met een schuin oog. Mijn vriendin en ik ouwehoerden honderd uit. We lachten. Dronken. Aten. En het werd steeds stiller aan het tafeltje naast ons.

Mijn vriendin bestelde een tournedooooos en ik nam de tonijn. De dames naast ons praatten mijn vriendin na. Overdreven. Daarna lachen. Ze deden het op zo een geluidsniveau dat we het nèt konden horen. Ik keek ze aan en glimlachte. ‘Rare humor,’ dacht ik en nam een slok van mijn wijn. Een paar zinnen later deden ze het weer. Napraten. Ogen rollen. Giechelen. Mijn vriendin had niets in de gaten dus ik liet het er bij. Tien borrels, vier uur en een terras later vertelde ik wat er gebeurd was. ‘Dat je dat niet zei! Ik zou ze mores hebben geleerd,’ bromde de vriendin.

Is dat zo? Zeggen we altijd op moment suprême wat ons dwars zit of wat niet oké is? Soms zijn we met stomheid geslagen. Of laten we het gewoon. Dat laatste was het in mijn geval. Ik kom makkelijk op in situaties, maar vond deze te sneu om op te reageren. Maar eigenlijk is het niet goed, want de domme grieten worden niet op hun gedrag aangesproken.

Zo werkt dat ook op sociale media. De reaguurders, de etterbakken, de schreeuwers zijn er in overvloed terwijl de ingelezen of ‘goeien’ stilletjes scrollen en hun snuit houden. Dag na Almelo-gate liet ik me vaccineren en werd ik ziek. Terwijl ik deze column schrijf staat het zweet me blank voor mijn kop en weet ik dat er mensen zijn die me voor gek verklaren dat ik een spuitje heb gehaald. Voor die mensen: hij zit er al in, niks meer aan te doen. Laat maar zitten die mail. Maar ook voor vaccinatiestory geldt: laat je niet te gek maken door het tafeltje naast je. Lees je in over wat de voor- en nadelen van prikken is. Mensen die zeggen ‘onderzoek’ te hebben gedaan, liegen. Lezen is niet onderzoeken. Lezen is wat je nu doet. Oooooo, leuuuuuk!

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles.