Stedendriehoek

Wekelijkse column door Renske Kruitbosch | BIDEN GELIJK

‘Je schrijft zo goed, maar gebruik je talent toch beter. Belicht de zaken toch eens van de andere kant. Trump was een toppresident!’ en ze sluit af met een groet en haar naam.

Ik glimlach. Dit is het mooiste mailtje van het jaar. Het staat vol pro-Trump teksten, waarom ik veel te links ben, dat ik de echte waarheid niet ken en dat ze het jammer vindt. Zo onbedaarlijk treurig. Want ze vindt me zo grappig, maar niet wat ik schrijf. Ze vindt me een schatje, maar niet als columnist. Ze vindt me een leuk type, maar niet als ik typ.

Juist die mail omvatte het hele punt. We waren het pertinent niet met elkaar eens. Ik vind die oranje engerik in the US maar een vreemde snuiter die enkel verdeeldheid veroorzaakt. United States? Devided States! Niet alleen de rode en blauwe staten kregen een kleur, ook de mensen. Zwart en wit. Fout en goed.

De schrijfster vond Biden juist een rare snoeshaan. Volgens haar is Corona overtrokken en pedofilie vierde hoogtij. Ik kreeg websites en tips voor boeken. We mailden wat. Heen en weer. Van links naar rechts. Alles in een lieflijke toon. We stonden in feite lijnrecht tegenover elkaar, maar door naar elkaar te luisteren en oprecht geïnteresseerd te zijn stonden we naast elkaar.

Zonder dat de schrijfster van de mailreeks het door had, deden wij wat de wereld nodig heeft. Rustig naast elkaar staan. En die respectvolle rust kan Biden bieden, los van zijn verkiezingsprogram. Daddy Joe can Unite the States and the people. Haat zaaien en verdeeldheid creëren heeft nooit gewerkt, kijk maar naar Dolf. Zeker nu social media zoveel beïnvloedt, ligt oorlog op de loer. Je hoeft je nergens in te verdiepen of je wordt al geïndoctrineerd met info – of deze nou kloppend is of niet. Vroeger ging je bewust naar de bieb of de krantenkiosk. Nu word je onbewust, in een mum doodgegooid met informatie. En elke gek kan de input plaatsen. Elke gek kan jouw mening vormen.

En wat doet een coach als zijn voetbalteam een ratjetoe is? Als iedereen een kant op sprint, overtredingen maakt, niet meer weet wie tegenstander en waar zijn doel is? Als ze elkaar de hersenpan in slaan uit pure wanhoop en frustratie? Dan vraagt hij om een time out. Wordt er gepraat en vervolgens doorgespeeld.

Ik hoop dat Biden die time-out kan brengen. Dan kunnen we daarna als wereldteam verder. Ongeacht je positie of mening.

Renske Kruitbosch is schrijver, columnist en heeft een eigen communicatiebureau, waar zij concepten ontwikkelt en communicatiestrategieën bedenkt en uitvoert. Daarnaast schrijft zij teksten, en gedichten, bedenkt ze slogans en schrijft ze speeches. Haar motto: mensen zijn gek en humor redt alles. www.renskekruitbosch.nl