Stedendriehoek

‘Wees niet bang om jezelf te zijn’

Yara is finaliste Miss-verkiezing:

APELDOORN – Op vrijdag 15 december is de finale van de Miss Beauty of Gelderland-verkiezingen. Twintig vrouwen en meiden strijden voor de titel Miss Beauty of Gelderland (19 tot en met 27 jaar) en Miss Teen of Gelderland (15 tot en met 27 jaar).

Yara Dolstra (17) uit Apeldoorn is finaliste: “De reden voor mijn deelname begon een paar jaar geleden”, vertelt Yara. “Ik kampte met extreme onzekerheid, wat ervoor zorgde dat ik als dertienjarig meisje mezelf niet meer in de spiegel kon aankijken. Jaren later ben ik er door therapie weer bovenop gekomen en motiveerde dit mij om me op te geven voor de Miss Beauty-verkiezingen.”

Maatschappelijke projecten

De verkiezingen bestaan uit drie rondes waarin de missen zichzelf moeten voorstellen en vervolgens presenteren in bikini. Daarna volgt een vragenronde. Na de castingdag volgen de trainingsdagen. Hier bereiden de missen zich voor op de finale en oefenen zij voor de catwalk. “Het is best wel een uitdaging”, aldus Yara. “Je loopt zes uur lang op hakken, dus dat is in het begin wel even wennen.” Ook houden de missen zich bezig met maatschappelijke projecten en zetten ze zich in voor goede doelen. “De Linda Foundation zet zich in voor arme gezinnen. Hier zet ik mij ook voor in. Eén op de vier kinderen in Amsterdam leeft in armoede. Ik zet me voor hen in omdat ik het belangrijk vind dat iedereen van dingen mag genieten en geluk mag ervaren, waar je ook vandaan komt.”

Twintig procent van alle verdiensten gaat naar de Linda Foundation. Yara is druk bezig om zoveel mogelijk geld op te halen. “Ik verkoop oliebollen bij een kraam en hang posters op door de stad met daarop een QR-code die mensen kunnen scannen voor een donatie. Hiernaast merk ik dat door de verkiezingen mijn sociale media enorm is gegroeid, wat mij enorm helpt met promotie en donaties.”

Heftige kritiek

“Het is heel gezellig met alle meiden”, zegt Yara. “Iedereen steunt elkaar. Als een van ons een mindere dag heeft, houden we daar rekening mee.” De Miss Beauty-verkiezingen krijgen van buitenaf soms veel kritiek. Door veel mensen worden de verkiezingen gezien als een soort vleeskeuring, wat best lastig kan zijn voor de deelnemende finalisten. “De kritiek van buitenaf kwam in het begin best wel heftig aan”, knikt Yara. “Ook de rest van de meiden viel het soms zwaar. Uiteindelijk hebben zij en ikzelf ons hier overheen gezet en heb ik ingezien waar ik het allemaal voor doe.” Yara vertelt een ontzettende zelfverzekerdheid overgehouden te hebben aan haar deelname. “Het is belangrijk om te doen waar je zelf zin in hebt en je niet te laten beïnvloeden door wat andere mensen zeggen of vinden. Wees niet bang om jezelf te zijn.”

Wilt u Yara steunen? Doneer nu op https://missbeautynetherlands.com/product/teen-yara-d/