Stedendriehoek

Weer meedoen aan Thuiskunst

Een van de deelnemers aan Thuiskunst kwam met deze geweldige bijdrage.

APELDOORN – De tweede hoofdprijs van de online Talens-Thuiskunst-wedstrijd van de Klup Apeldoorn is gewonnen door Jan-Peter Fransen. Hij won VVV-bonnen met een waarde van 75 euro met zijn leuke liedje ‘Ik ga lekker door!’. De Thuiskunstwedstrijd is voor alle mensen met een verstandelijke beperking die thuis zitten door de coronacrisis. Ze mogen maken wat ze willen: schilderijen, tekeningen, textiele werken, een lied, een dans of nog iets anders. Als ze het maar zelf maken.

De wedstrijd is bedoeld om te zorgen voor een beetje afleiding en aandacht. Via de Facebookpagina van de Klup kunnen mensen reageren op elkaar en zo is er toch nog contact. Kunst geeft kans om uitdrukking te geven aan dat wat er bij je van binnen speelt. Dat geeft de wedstrijd extra diepgang. Iedere twee weken worden drie winnaars blij gemaakt met VVV-bonnen ter waarde van 75 euro, een Talens Prijzenpakket ter waarde van 50 en 25 euro.

Er komen mooie reacties bij de inzendingen binnen. “Tijdens deze coronatijd heeft Michel ontdekt dat hij goed mandala’s kan kleuren!” en: “Veel bewoners dachten eerst dat ze niet konden schilderen, maar nu beginnen ze toch wat meer zelfvertrouwen te krijgen.” En: “Toen corona uitbrak op de woonlocatie van Henk, moest hij zoveel mogelijk op zijn kamer blijven. Henk had het hier erg moeilijk mee. Samen met Henk is er gekozen om een groot en kleurrijk kunstwerk te maken. Eentje die alles een beetje opfleurt! Vanaf dat moment kwam er ook weer een beetje een lach op het gezicht van Henk. Even geen corona, maar gewoon wat moois maken voor hopelijk een prijs.”

De Talens-Thuiskunst-wedstrijd van de Klup is nog niet afgelopen. Alle mensen met een verstandelijke beperking mogen meedoen en thuis een kunstwerk maken. Deelnemers moeten een foto of video maken als ze aan het werk zijn met hun kunstwerk en als het af is. Beide foto’s of video’s kunnen gemaild worden naar info@deklupapeldoorn.nl of geappt naar 06-82494887. De eerstvolgende prijsuitreiking is maandag 18 mei. Inleveren voor de derde ronde kan nog tot vrijdag 15 mei.

De jury bestaat uit de drie directeuren van het cultuurkwartier (Carin Reinders – CODA, Gerrit Steenbergen – ACEC, Dirk de Bruin – Gigant), de nieuwe directeur van ’s Heeren Loo (Bas Jansen), sponsor Royal Talens Foundation (Els van Alphen) en de nieuwe bestuurder van de Klup (Karen Hop). Het enthousiasme over deze eerste editie is groot onder de juryleden. “Er wordt gekeken naar hoe het kunstwerk gebruikt is als uiting voor het thuiszitten in deze tijd, de kwaliteit en originaliteit van het eindproduct en hoe het werk indruk maakt en inspireert.”