Stedendriehoek

We zijn massaal minder gaan bewegen door corona

We zijn massaal minder gaan bewegen door corona. Schokkende resultaten van het onderzoek van Radboud UMC hebben geleidt tot deze conclusie. Dit is niet alleen in Nederland het geval. Wereldwijd. Onze dagelijkse stappen zijn drastisch afgenomen. Zeker het afgelopen jaar. Het eerste half jaar van 2021 zaten we immers in een zware lockdown. Thuiswerken was de norm en veel naar buiten kon niet. Zelfs kinderen zijn tot februari thuis geweest. Met als gevolg dat de gehele dag zich binnenshuis afspeelde. En daar werd weinig bewogen. Logisch ook. Nu de winter er weer aan komt en de voorspellingen op dit moment niet heel goed zijn met betrekking tot corona, maken veel Nederlanders zich op voor de zoveelste lockdown. Want wat als we straks weer allemaal binnen komen te zitten?

Gelukkig is er ook goed nieuws. Door de hoge vaccinatiegraad heeft het kabinet te kennen gegeven dat het minder drastische maatregelen wilt voeren. Dit geldt zo lang het in de ziekenhuizen nog te doen is. Ondanks de enorme besmettingscijfers, zal er dus meer gekeken worden naar de ziekenhuisopnames. Op dit moment kan er dus nog best veel. Al dan niet met geldige QR-code. Bovendien is het niet behalen van de bewegingsnorm niet iets van enkel deze tijd. Ook vóór corona hadden mensen hier al moeite mee. Daarom is het ten alle tijden van belang dat mensen weten hoe ze meer kunnen bewegen. Welke sportmogelijkheden zijn er in Utrecht?

De sportscholen zijn nog altijd geopend
Ondanks de hoge besmettingscijfers zien we dat veel dingen nog steeds mogelijk blijven. Zo zijn de sportscholen, ook in Utrecht, nog altijd geopend. Daarnaast hebben veel experts op het gebied van gezondheidszorg te kennen gegeven dat het kabinet minder snel de sportscholen moet sluiten. Juist nu is het immers van belang dat mensen aan hun gezondheid blijven werken. We achten de kans dan ook een stuk kleiner dat de sportscholen weer gesloten worden. Houd er wel rekening mee dat je momenteel in de sportscholen een geldige QR-code moet laten zien. Dit betekent dat je gevaccineerd moet zijn óf een negatieve coronatest hebt gehad.

Een sportschool in Utrecht is niet zo moeilijk om te vinden. Onze stad zit er gelukkig vol mee. Kies bij voorkeur voor een sportschool waar je extra ondersteuning kunt krijgen. Dat geeft een goede stok achter de deur, waardoor je nóg beter aan je gezondheid kunt werken.

Wandel minimaal dertig minuten per dag
Je woont in één van de mooiste provincies van Nederland. Het is dan ook zonde om hier geen gebruik van te maken. Utrecht kent veel prachtige bezienswaardigheden en parken. Fijn om een grote wandeling te maken dus. Geniet van de natuur om je heen, de winkeltjes of maak zelfs een lange tocht richting de Dom. Even wat cultuur snuiven en tegelijkertijd je dagelijkse stappen behalen. Bovendien kan wandelen natuurlijk altijd. Ook in coronatijd.

Vind je het niets aan om doelloos door Utrecht te wandelen? Probeer dit dan samen met een vriend(in) te doen of sluit je aan bij een wandelgroep. Probeer er echt een momentje voor je zelf van te maken. Geniet van de rust om je heen, wat extra tijd om met je vrienden te kletsen of ga er gewoon lekker zelf op uit en geniet van een luisterboek of muziek. Zo wordt dertig minuten lopen per dag een eitje!