Stedendriehoek

Wat zit er achter de blijvende populariteit van poker?

Hobbies en spelletjes komen en gaan. En in het online tijdperk gebeurt dat sneller dan ooit. Toch zijn er een aantal games die nooit uit de mode raken. Het pokerspel is daar een mooi voorbeeld van. Momenteel zouden er wereldwijd niet minder dan 100 miljoen mensen zijn die zich geregeld aan een spelletje Poker wagen; dat is meer dan het globale aantal golfspelers of tennissers. Wat is het geheim van dit blijvende succes? 

Je vindt altijd wel een tegenstander
Op serieus niveau pokeren betekende vroeger dat je persoonlijk naar een pokerroom moest gaan. Maar in de driehoek Deventer, Zutphen, Apeldoorn is dat eigenlijk niet te vinden. Het beste wat men bij ons vindt op gebied van denksport zijn enkele schaakverenigingen. Bovendien moest je om te pokeren ook voldoende geld op zak hebben. Geen wonder dat sommige mensen dat idee met wantrouwen benaderden. Gelukkig kun je nu online spelen bij GGPoker, en je vindt er games voor beginners, amateurs en pro’s. Bovendien biedt elke Poker website verschillende varianten zoals Texas Hold’em en Omaha. 

Het enige nadeel van online poker is dat je niet dezelfde sensatie krijgt als in een echt casino, omringd door echte spelers. Tenslotte spelen dingen zoals bluffen en lichaamstaal een grote rol. Daar waren de software ontwikkelaars zich ook van bewust, en daarom bestaan er inmiddels oplossingen zoals live Poker en virtueel Poker. Bij dit soort spelletjes kun je werkelijk spreken van een levensechte ervaring.  

Poker is niet zomaar een kwestie van geluk
Poker is expliciet ontworpen om door scherp inzicht en met een sterk geheugen het geluk in jouw richting te doen keren. Daarom ontwikkelen professionele spelers pokerstrategieën waarmee ze hun winstkans merkelijk vergroten. Dat is geen ingewikkelde wetenschap, maar iets dat ook jij kunt leren. Hoe beter je vaardigheden worden, hoe meer je zult kunnen winnen.  

Het gaat om meer dan alleen maar geld winnen
Misschien denk je dat een Poker professional alleen maar de prijzenpot aan het einde van het toernooi in gedachten heeft. Geld is natuurlijk een krachtige motivator, maar de belangrijkste drijfveer is vaak de spanning van het spel en het competitieve karakter. Het gaat om de adrenalinestoot die je krijgt als je speelt en wint. 

Poker is een sociale activiteit
In tegenstelling tot veel andere kansspelen, speel je poker met andere mensen. Bij Blackjack en Roulette speel je tegen de dealer, maar bij Poker heb je ten minste één tegenstander. Elk spelletje is dus een kleine krachtmeting en je moet beroep doen op de vaardigheden die we hierboven al noemden. Dit maakt het perfect voor vrienden en toernooien.  

Er is voor elk wat wils
Veel tijd of slechts een momentje? Poker bestaat in korte spelletjes zoals bijvoorbeeld 3 Card Poker of in langere versies zoals Omaha. Wist je trouwens dat je voor Omaha kunt spelen tegen één of zelfs negen tegenstanders? Met zoveel kaarten zichtbaar op tafel wordt het spel enorm spannend.
Texas hold ‘Em is een van de populairste varianten waarin je in totaal 7 kaarten krijgt en er tenslotte 5 van behoudt. Omdat je dit vaak tegenkomt in toernooien of op tv ziet, spreekt het extra tot de verbeelding. Als er drie varianten van Poker zijn die je zeker zou moeten kennen, dan is Texas Hold’ em er zeker één van.