Stedendriehoek

Wat zijn BKR-registraties en kun je die verwijderen?

Het BKR (Bureau Krediet Registratie) is oorspronkelijk opgericht om overkreditering te voorkomen. Er is sprake van overkreditering indien een kredietnemer een krediet krijgt dat niet door zijn/haar financiële situatie kan worden gedragen. Dit kan bijvoorbeeld over een creditcard of private lease auto gaan. Tegenwoordig worden zelfs telefoonkredieten in het BKR opgenomen. Het BKR wil Nederlanders beschermen tegen te veel lenen. Dat is de reden dat het BKR betalingsachterstanden registreert. Het kan altijd gebeuren dat er, vanwege omstandigheden, betalingsachterstanden worden opgelopen. Dit hoeft geen schande te zijn en consequenties te hebben in de toekomst. Maakt u zich geen zorgen!

Wat is een BKR-registratie
Alle Nederlanders die een vorm van een lening afsluiten worden geregistreerd bij het BKR. Dit hoeft niets ernstigs te betekenen. Voordat u een lening aangaat wordt er bij het BKR gekeken hoe u geregistreerd staat. Het BKR onderscheidt twee soorten registraties, namelijk:

  • Een positieve BKR-registratie.
  • Een negatieve BKR-registratie.

Iedereen die een lening afsluit wordt geregistreerd bij het BKR. Als er op tijd betaald wordt, dan is er niets aan de hand. Er is dan sprake van een positieve BKR-registratie. Een negatieve BKR-registratie houdt in dat er betalingsachterstanden zijn. De eerste betalingsachterstand is een waarschuwing, daarna vormt zich een negatieve BKR-registratie. Een negatieve BKR-registratie heeft gevolgen voor het afsluiten van een lening, maar maakt het niet per se onmogelijk. Het nadeel van een negatieve BKR-registratie is dat het tot vijf jaar na afbetalen zichtbaar is.

Hoe werkt de BKR codering?
De negatieve BKR-registratie wordt gecodeerd. Bij bepaalde A- en H-coderingen is er nog steeds de mogelijkheid om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten. Maar wat houden deze BKR coderingen in?

  • A-codering
    Een A-codering houdt een achterstandscodering in. Deze codering wordt gebonden aan personen met minimaal enkele achterstandsbetalingen. Kredietverstrekkers attenderen de persoon er zelf op om alsnog te betalen. Indien dit niet gebeurd, wordt er aangeklopt bij stichting Bureau Krediet Registratie. Deze codering blijft helaas na het aflossen van de betalingsachterstanden nog vijf jaar staan.
  • H-codering
    De H-codering staat voor: hersteld. Als de betalingsachterstanden zijn hersteld, verandert de A-codering in de H-codering. De H-codering kan twee betekenissen hebben. Het kan betekenen dat de betalingen weer op schema liggen of dat het krediet zelfs helemaal afgelost is. Nu is de kans groter dat er een lening afgesloten kan worden.

Wat kunt u zelf doen om uw negatieve BKR-registratie te verwijderen?
Het is mogelijk om zelf uw negatieve BKR-registratie te verwijderen. Aangezien hier juridische stukken bij komen kijken is het wel van belang dat u over enige expertise beschikt. Na het opvragen van uw BKR-overzicht, het juiste reglement opgezocht te hebben en u te verdiepen in bijzonderheidscodes en kredietsoorten kunt u controleren of er mogelijk fouten zijn gemaakt die in uw voordeel werken. Daarnaast doet u er goed aan om uw kredietvaardigheid uit te werken en jurisprudentieonderzoek te doen. Let bij het jurisprudentieonderzoek op dat dit eventueel in uw nadeel kan werken. Vervolgens wordt er een belangenafweging gemaakt en een bezwaarschrift opgesteld. Dit zijn de stappen die u kunt ondernemen om uw negatieve BKR-registratie zelf te verwijderen. Is dit te ingewikkeld of krijgt u een afwijzing, treur niet! Een gespecialiseerd kantoor wil registraties met potentie om te verwijderen graag helpen!

Wat kan een gespecialiseerd kantoor voor u betekenen?
Kantoren met specialisten op het gebied van het BKR gaan graag aan de slag voor u! Hier zit wel de voorwaarde aan dat het terecht is dat de BKR-registratie verwijderd moet worden. Het BKR beschermt de bevolking juist, dus indien de registratie terecht is wordt er geen actie ondernomen. De BKR-registratie laten verwijderen is een specialisatie op zich en dit vereist kennis, kunde en ervaring. Het gespecialiseerd kantoor kan u niets beloven, maar gaat wel alles in hun macht doen. Wacht niet langer en vraag naar de mogelijkheden!