Stedendriehoek

Wat is VCA, en waarom kan het belangrijk zijn voor jouw bedrijf?

VCA is een afkorting voor de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het kan medewerkers die in risicovolle omgevingen werken helpen om veilig en gezond hun werk uit te voeren. Wordt er in jouw bedrijf veel gewerkt in situaties waar veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan, bijvoorbeeld in de bouw, de offshore-industrie of elektrotechniek? Dan kan een VCA-cursus een nuttig hulpmiddel zijn. Tijdens zo’n cursus, die meestal niet meer dan een dag in beslag neemt, doen cursisten basiskennis op op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Zij weten na afloop waar ze op moeten letten bij het uitvoeren van hun werkzaamheden en kunnen adequaat handelen wanneer er zich gevaarlijke situaties of incidenten voordoen.

Bedrijfscertificering
Een VCA-certificering is ook van belang voor mogelijke opdrachtgevers. Zij willen er zeker van zijn dat de professionals die zij inschakelen veilig en verantwoordelijk te werk gaan, en zo’n certificering is daar het bewijs voor. Zo is het mogelijk een bedrijfscertificaat VCA te halen. Dit is belangrijk voor aannemers die bij opdrachtgevers werkzaamheden verrichten waarbij risicovolle situaties kunnen ontstaan. Ben je ZZP’er, dan kan het ook van belang zijn een VCA-cursus te doorlopen. Daarmee zorg je goed voor je eigen veiligheid en gezondheid, en laat je aan opdrachtgevers zien dat je veiligheid, gezondheid en milieu serieus neemt.

VCA-cursussen
Er bestaan verschillende soorten VCA-cursussen. Een VCA-basiscursus is bijvoorbeeld bedoeld voor medewerkers die in mogelijk risicovolle situaties werken. Binnen zo’n cursus is er aandacht voor alle aspecten van het werk, van de voorbereiding tot het uitvoeren zelf. Ook worden specifieke gevaren besproken en leert de cursist hoe hij of zij deze gevaren kan beheersen. Zo leren cursisten wat ze moeten doen wanneer er onverhoopt toch een noodsituatie ontstaat. Vaak is het mogelijk een VCA proefexamen te maken om je voor te bereiden op het echte examen.

VCA VOL
De VCA VOL staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers Voor Operationeel Leidinggevenden. Deze soort VCA-certificering is dus bedoeld voor medewerkers die leiding geven aan andere collega’s, bijvoorbeeld groepschefs of uitvoerders. Ook wanneer je ZZP’er bent is dit de juiste cursus voor jou. Een VCA VOL cursus kan al binnen één dag behaald worden, waarna de cursist beter in staat is rekening te houden met de veiligheid, gezondheid en het milieu.

Cursussen volgen
Een VCA-cursus volg je bij een erkende VCA-opleider. Een goed voorbeeld is In1keerVCA, een opleider met cursuslocaties in heel Nederland. Ook is het bij deze opleider mogelijk een cursus op locatie te laten plaatsvinden. Een VCA cursus bij In1keerVCA wordt verzorgd door enthousiaste instructeurs die zich ervoor inzetten iedere cursist in één keer te laten slagen. Lukt dat niet, dan is het mogelijk om gratis een herexamen te volgen.