Stedendriehoek

Wat is het beste moment om te beginnen met beleggen?

Wanneer je de mogelijkheden onderzocht hebt om je geld te investeren en je kiest voor beleggen, komt de volgende vraag naar boven. Namelijk wanneer je ermee gaat beginnen. Is het verstandig om van een economische dip te profiteren, zodat de aandelen goedkoper zijn? Of maakt het niet echt uit wanneer je instapt? In dit artikel helpen we je bij het nemen van je beslissing.

Gisteren is geweest, dus begin vandaag
Vraag het aan een beleggingsexpert en je krijgt waarschijnlijk het antwoord dat je eigenlijk gisteren had moeten beginnen. Er is namelijk geen ideaal moment om in te stappen. Daarom is vandaag het beste moment om te beginnen met beleggen.

De beurs is net als het nieuws: de waan van de dag regeert. Daarom moet je eigenlijk niet kijken naar de ontwikkelingen op korte termijn, maar juist naar de lange termijn. De aandelenmarkt herstelt namelijk relatief snel van een crisis en laat dan weer een stijgende lijn zien.

Alleen experts winnen flink tijdens economische crises
Je kent ongetwijfeld de verhalen van beleggers die vlak voor of tijdens de financiële crisis van 2008 de juiste keuzes hebben gemaakt en daardoor schatrijk zijn geworden. Bijvoorbeeld door te investeren in de Ghana Stock Exchange, waarmee je 50% winst had kunnen behalen. Of door te speculeren op koersdalingen. Maar dat zijn écht uitzonderingen.

Het ware verhaal is dat er veel verliezers zijn tijdens economische crises. Verreweg de meeste beleggers lijden verlies wanneer het slecht gaat met de economie. Zij hebben geduld nodig om de koersen weer te zien stijgen. Daarom is het niet per se verstandiger om in te stappen met beleggen tijdens een recessie of crisis. Slechts een handjevol doorgewinterde experts heeft profijt van ellende op de beurs.

Je blijft nog een tijdje een beginner
De eerste tijd dat je op de beurs actief bent, komt er nogal veel op je af. Beginnen met beleggen betekent daarom meestal rustig aan je kennis en ingelegde bedrag opbouwen. Neem de tijd om de financiële markten te leren kennen en je komt er al snel achter dat je nog wel een tijdje een beginner bent. Daarmee kun je ook met terugwerkende kracht de vraag beantwoorden wanneer je moet beginnen: dat maakt niet echt uit.

Zodra je het gevoel hebt dat je de beurs enigszins door begint te krijgen, kun je ervoor kiezen om met wat hogere bedragen te gaan beleggen. Dan is je beginnersperiode voorbij en treed je toe tot het domein van de experts op het gebied van aandelen, opties en beleggingsfondsen.

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.