Stedendriehoek

Wat is een podotherapeut?

Waarschijnlijk heb je vast wel eens vaker van een podotherapeut gehoord en vraag je je af wat dit precies inhoudt. In dit artikel vertellen we je graag meer over deze vorm van therapie en wanneer je het precies nodig hebt. Lees dus snel verder!

Paramedisch vakgebied
Podotherapie is een paramedisch vakgebied waarbinnen de focus  ligt op het behandelen van lichamelijke klachten in de laag gelegen delen van ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan voeten, knieën, heupen of in onderin de rug. Deze klachten kunnen voortkomen door verschillende problemen in het lichaam.

Wat doet een podotherapeut?
Een podotherapeut is gespecialiseerd op het gebied van voeten en de klachten die hier uit voort komen. Een podotherapeut weet dus ook precies hoe hij of zij klachten aan de knieën, heupen of lage rug moet behandelen. Meestal kijkt een podotherapeut eerst naar de ernst van je klachten. Tijdens het eerste gesprek zal de podotherapeut je wat vragen stellen om zo te beoordelen waar de pijnklachten vandaan komen en hoe deze klachten opgelost kunnen worden. Het behandelplan is dus volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Het kan dus zijn dat je na één afspraak klaar bent, of dat je een aantal keren terug moet komen.

Wanneer moet je naar de podotherapeut?
Maar wanneer moet je nu precies naar een podotherapeut? Er zijn een aantal klachten die je kunt ervaren, waarbij een podotherapeut een goede uitkomst kan bieden. Ten eerste hebben veel mensen last van hun voeten. Dit kan gaan om pijn, maar ook om vermoeidheid dat doorstraalt naar de benen. Verder kun je met rug, knie en heupklachten ook terecht bij een podotherapeut. De podotherapeut kan je zelfs afhelpen van klachten zoals voetproblemen bij reuma, diabetes, sporters of kinderen die last hebben van hun voeten.

Waar vind ik een podotherapeut?
Wil je graag een afspraak maken bij een podotherapeut? Dan kun je eens opzoeken of er een podotherapeut bij jou in de buurt zit. Vaak zit in elke stad wel een podotherapeut en zul je dus ook vlakbij jouw huis een podotherapeut kunnen vinden. Zoek bijvoorbeeld eens op podotherapie Rotterdam en vergelijk de praktijken. Let er van te voren wel even op of je van je zorgverzekering zomaar een afspraak mag maken bij de podotherapeut. Over het algemeen wordt podotherapie vergoedt vanuit de aanvullende verzekering. De hoogte van je vergoeding hangt daarom ook af van het aanvullende pakket die je gekozen hebt.