Stedendriehoek

Wandeling zonder eindpunt in Park Zuidbroek

In de oneindige bloemencirkel in Park Zuidbroek kun je eindeloos wandelen. De cirkel is circa 50 meter in doorsnede en ligt in het midden van het park, vlakbij de voetbalkooi.

De gemaaide graspaden in het midden van de cirkel vormen een eeuwenoud patroon: een drievoudige spiraal. Dit symbool is bekend van het Ierse grafmonument Newgrange, uit de nieuwe Steentijd en staat voor de altijd voortdurende cirkel van het leven. Je kunt hier bij wijze van spreken ‘eeuwig’ wandelen: er is geen begin en geen einde. Er zijn recent ook al hardloopwedstrijdjes gehouden, zonder finish weliswaar.

De bloemencirkel is een paradijs voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Er staan duizenden wilde bloemen, kruiden en grassen. De bloemen bloeien in verschillende perioden. Daardoor hebben insecten, vogels en kleine dieren het hele jaar wat te eten en is er ook altijd wat te zien. In het midden van de spiraal staat een Amberboom. Op 21 december komt de zon precies over het midden van de cirkel op, in lijn met de Amberboom, het infopaneel en de horizon. Op 21 juni gaat de zon precies over het midden van de cirkel onder.

Groen samenwerkingsproject

Stichting Vrienden Park Zuidbroek nam het initiatief voor de bloemencirkel. Enthousiaste vrijwilligers regelden het ontwerp, fondsenwerving, communicatie, uitvoering en het beheer. Aannemersbedrijf Van Mourik legde de cirkel aan. De Rabobank, het Oranjefonds en de provincie Gelderland droegen bij aan de financiering.

De gemeente Apeldoorn steunde het project vanuit de gemeentelijke Groen-initiatievenregeling, dacht mee met het ontwerp en leverde de zaden voor de wilde bloemen. Deze komen uit de eigen zaadbank van het gemeentelijke groenbedrijf. Elk seizoen oogst de gemeente zaden uit andere wilde bloementerreinen in de stad en slaat deze op. Deze echte Apeldoornse zaden worden daarna op andere plekken verspreid.

Binnenkort gaan de kinderen van BSO de Toermalijn insectenhotels bouwen, onder leiding van Corry Ebbe, vrijwilligster van Vrienden Park Zuidbroek. Deze kunnen de kinderen een plekje geven aan hun huis of in de tuin, om de natuur ook dichtbij huis te brengen.