Stedendriehoek

Wandeling geeft inkijkje bij indrukwekkende locatie

APELDOORN – Op het terrein van ’s Heeren Loo – Groot Schuylenburg – aan de Zutphensestraat in Apeldoorn was van 1909 tot 1943 de joods-psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch gevestigd.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de instelling door de nazi’s ontruimd en werden de patiënten en een groot gedeelte van het personeel gedeporteerd en afgevoerd richting concentratiekampen. Velen van hen overleefden de barre tocht niet eens. Van 1928 tot 1943 en van 1946 tot 1966 bevond zich eveneens naast het complex het Paedagogium Achisomog, dat opvang bood aan joodse kinderen met opvoedingsmoeilijkheden en aan zwakzinnige kinderen. Op deze plek is sinds januari 2020 Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gevestigd. Het is deze maand tachtig jaar geleden dat de gruwelijke deportatie plaatsvond. Op maandag 23 januari vindt de jaarlijkse herdenking plaats in CSO De Prinsenhof te Apeldoorn. Nadere informatie hierover is te vinden op de website www.apeldoornschebosch.nl

Het Apeldoorns Gidsen Collectief (AGC) houdt op zondag 22 januari een wandeling over het terrein, waarbij de gids deelnemers meeneemt langs de bebouwing uit verschillende tijden en hen een inkijkje geeft in het verleden en heden van deze indrukwekkende locatie. Startpunt van de wandeling is Brasserie De Zon, Regenboogbrink 20, gelegen op het terrein (ingang aan De Groene Voorwaarts). De wandeling begint om 14.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.

Normaliter bedragen de kosten van de wandelingen van het AGC €5,- per volwassene en voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar €2,-. Op deze speciale zondag wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld, die het AGC doneert aan de Stichting Apeldoornsche Bosch. Graag bijdragen contant/met gepast geld afgeven aan de ter plekke aanwezige gidsen.

Voor meer informatie: www.apeldoornsgidsencollectief.nl en telefoon 06-39380517.