Stedendriehoek

Wandelen in najaar of herfst in Europa: 4 tips

Omdat het ’s zomers niet zelden te warm is voor een stevige wandeltocht, kiezen veel actieve vakantiegangers voor een break als het op de beoogde bestemming weer wat afgekoeld is. Zeker in Zuid-Europa is het weer dan zacht en kan er toch nog in het zonnetje op een terras uitgepuft worden. Een aantal tips voor degenen die hun zomervakantie later vieren.

Wandel- en regenkleding: niet te warm
Het kwik kan in september of oktober nog makkelijk boven de twintig graden stijgen op de zuidelijke wandelbestemmingen. Wandelaars pakken zich dan niet helemaal in, maar kiezen voor een luchtige outfit en eventueel regenkleding in de rugzak. Welke wandelbroek dames dan wel heren bijvoorbeeld kiezen, hangt af van smaak, maar comfort heeft eveneens prioriteit. Een afritsbare variant is ideaal voor als het overdag warm is, maar ’s morgens en ’s avonds koeler.

Routes? Vraag het aan de locals
Op internet en in de reisgidsen staan natuurlijk veel wandelroutes, maar de echt bijzondere plekken zijn publiek geheim en worden ontdekt via mond-tot-mondreclame. Daarom is het raadzaam om zo nu en dan een bakje koffie in het buurtrestaurant te bestellen en te informeren welke routes de locals zelf graag lopen. In gebieden waar men niet al te dicht op elkaar woont, hebben de bewoners veel binding met de natuur en weten ze maar al te goed waar de mooiste uitzichten, meertjes, beekjes, bergpaadjes en ook dieren zich ophouden.

De trein is ideaal voor wandelaars
De trein wordt populairder als reismiddel. Dat betekent waarschijnlijk dat een ticket richting welke Europese bestemming dan ook op den duur goedkoper wordt. De trein is duurzamer, comfortabeler en onderweg krijgen passagiers meer te zien. Ook zit er geen limiet op de bagage, al is het voor wandelaars vanzelfsprekend niet ideaal met veel bagage op pad te gaan. Aan boord is wifi en in treinen die langere afstanden afleggen een bar.

Low-budgetbestemming Italië
We kennen het oostelijke deel van Europa als gebied waar het leven goedkoop is, het is daarom fijn dat de natuur in Tsjechië en Kroatië zo mooi is. Buiten de grote steden is ook Italië zeer betaalbaar. Heerlijk lunchen – laat koken maar aan de Italianen over -kost er een schijntje vergeleken met de Nederlandse horeca en er zijn tal van budgetsupermarkten. Over de vele schitterende natuur in dit mooie land hoeven we het natuurlijk niet te hebben.