Stedendriehoek

Walk for Remembrance & Peace

APELDOORN – Dit jaar wordt de geallieerde landing die tachtig jaar geleden plaatsvond op Sicilië, worden herdacht. Hier worden de gevallenen geëerd en viert men de wedergeboorte van een vreedzame, veilige en welvarende samenleving.

Deze maand zal een groep Canadese vrijwilligers in de voetsporen treden van de 25.000 Canadese soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Sicilië hebben gevochten. Dit gebeurt van 10 juli tot 30 juli, tijdens een 20-daagse mars van 325 kilometer van de stranden van Pachino naar Adrana. De mars omvat ook briefings over de geschiedenis van het slagveld en herdenkingsactiviteiten in 22 steden.

Tijdens de mars lopen de vrijwilligers een volledig in kaart gebracht en bewegwijzerd wandelpad, dat het pad volgt dat de 1st Canadian Infantry Division in de zomer van 1943 heeft genomen. Het wandelpad is gewijd aan deze herdenking, genaamd de ‘Walk for Remembrance & Peace’. Meerdere regimenten van deze Division hebben later ook meegestreden om diverse plaatsen in Nederland, waaronder Apeldoorn, te bevrijden.

Tijdens deze tocht zullen ze gepersonaliseerde markeringen plaatsen ter ere van de 562 mannen die in de zomer van 1943 op Siciliaanse bodem zijn omgekomen. Ze brachten vrede op Sicilië, maar de gevechten waren meedogenloos en verwoestten veel van de Siciliaanse steden die werden bevrijd. Deze markeringen worden in clusters geplaatst, dicht bij de locatie waar de Canadese soldaten stierven op Sicilië. Er zal een dagelijkse ceremonie worden gehouden waarin elke soldaat wordt geëerd.

Deze ceremonies zullen door de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums muzikaal worden begeleid. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums zijn in 1991 opgericht als ‘Een Levend Monument’. “Een monument omdat wij blij zijn met onze vrijheid en omdat wij iets terug willen doen voor de bevrijders van Apeldoorn en omstreken. Ons credo is: ‘We do remember’. Omdat wij nooit willen en mogen vergeten…”