Stedendriehoek

Waar ligt jouw toekomst op de arbeidsmarkt? Maak je juiste keuze

Sommige mensen weten op hun 4e al wat ze willen worden. Maar veel anderen moeten daar toch echt wat langer over nadenken. Sommige banen liggen ook niet echt voor de hand om op de lagere school al te ambiëren. Denk aan logistics coördinator of medewerker in een laboratorium. Het is ook helemaal niet erg als je halverwege de middelbare school nog geen idee hebt waar jouw toekomst op de arbeidsmarkt ligt. Maar tegen de tijd dat je in het examenjaar zit moet je die keuze natuurlijk wel gaan maken. Soms al daarvoor als voor de opleiding een bepaald vakkenpakket nodig is. Bedrijven die op zoek zijn naar personeel, vooral in de techniek en de zorg, doen er alles aan om scholieren voor hun sector te interesseren. Ze presenteren zich daarvoor op speciale beurzen voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Denk na over je carrière

Als je je beroepsopleiding hebt afgerond dan ga je werk zoeken. Soms doe je dat zelfs al als je je diploma nog niet op zak hebt. Het is dan wel zo prettig als er voldoende werkaanbod is. Als je een opleiding hebt gevolgd waar je vervolgens niet of nauwelijks mee aan de bak kunt dan is het natuurlijk zonde van de investering in geld en tijd. Voordat je aan een studie begint is het daarom belangrijk om uit te zoeken of er voldoende werk is en zo ja of dat over pakweg vier tot zes jaar als jij je diploma hebt ook nog het geval is. Soms kan de arbeidsmarkt ineens veranderen, bijvoorbeeld door innovaties die bepaalde werkzaamheden kunnen overnemen waardoor hier geen of in ieder geval minder mensen voor nodig zijn.

Een carrièreswitch maken

Als je werkt in een sector waar banen op de tocht staan of als je niet gelukkig bent met het werk dat je doet, dan kun je altijd een carrièreswitch maken. Er zijn genoeg mensen die na een loopbaan in de marketing ineens in de zorg gaan werken of een voormalig politicus die aan de slag gaat als buschauffeur. Bedenk wel dat hiervoor in veel gevallen een opleiding nodig is. Zo vind je bij Talentmark talloze vacatures in science, zoals in laboratoria. Hier kun je aan de slag als je de nodige kennis hebt en kunt aangeven waarom dit werk je zo aanspreekt. Het gaat daarbij niet alleen om eenvoudig werk maar ook om leidinggevende functies met bijbehorende verantwoordelijkheden.

De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging

Veel mensen zijn bang dat er werk verdwijnt omdat dit door computers en robots wordt overgenomen. Dat klopt, maar er komt altijd weer nieuw werk bij. Naar verwachting is er ook de komende jaren nog een groot tekort aan arbeidskrachten in Nederland. Het aantal vacatures dat langdurig open staat zal dan ook zeker niet snel afnemen. Als je de juiste keuze maakt dan liggen er genoeg kansen voor een leuke baan.