Stedendriehoek

VSM met Pinksteren op stoom

APELDOORN – Het stoomt weer tussen Apeldoorn en Eerbeek! De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) rijdt met haar nostalgische stoomtrein op zondag 4 en maandag 5 juni over de Koningslijn op de Veluwe.

Een machtige stoomlocomotief krijgt om 10.45 uur het vertreksein op het sfeervolle  stationnetje van Beekbergen, om vervolgens met een sleep historische rijtuigen de reizigers vanuit Apeldoorn op te halen. Beleef de treinreis naar Eerbeek in de ouderwetse rijtuigen, of snuif de stoomsfeer van weleer op, vanaf de open balkonnetjes. De conducteur komt de kartonnen kaartjes knippen, zoals dat vroeger ging. Speciaal in het pinksterweekend reizen kinderen (tot en met 11 jaar) die verkleed zijn als prins of prinses, gratis mee. De dienstregeling staat op de website www.stoomtrein.org

 

Een aanrader is om op de terugweg gebruik te maken van de langere depotstop om 13.19 uur. De bezoeker ervaart dan in het Stoomdepot hoe het er vroeger aan toe ging. Bekijk naast de grote collectie locomotieven ook de grote draaischijf, een rijdende kolenkraan, de waterkolommen, seinpalen en een handbediende overweg.

Natuurlijk rijdt ook een restauratierijtuig mee in de stoomtrein. De VSM-vrijwilligers voorzien de treinreizigers in dit zogenoemde ‘blokkendoosrijtuig’ graag van kleine versnaperingen. Daarnaast is op beide pinksterdagen de stationsrestauratie in Beekbergen open met een gezellig terras, waar vandaan men zicht heeft op alle bedrijvigheden in het Stoomdepot.

 

Het is op beide pinksterdagen ook mogelijk om vooraf te reserveren voor een uitgebreide  lunch tijdens de rit. In een 90 jaar oud, origineel Wagon-Lits rijtuig geniet men van het voorbijtrekkende Veluwse landschap en de heerlijke lunch. Reserveren kan via de website www.stoomtrein.org