Stedendriehoek

Vrouwen vieren hun vrijheid

APELDOORN – Op zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een van de activiteiten voor en door vrouwen in Apeldoorn is een speciaal evenement van 12.45 tot 17.30 uur in Foenix Kringloop en Re-integratie aan de Vlijtseweg 136. Deze middag staat geheel in het teken van het landelijke thema ‘vrijheid’.

Moniek van Boekhandel Nawijn en Polak opent de middag met het voordragen van enkele passages uit diverse boeken. Zij belicht hoe diverse auteurs omgaan met het thema. Daarna kunnen vrouwen kiezen uit diverse workshops, zowel creatief, interactief, filosofisch als fysiek van aard. Verdiepingsvragen staan bij deze workshops centraal: wat is vrijheid voor mij?, hoe voelt vrijheid? en wie of wat bepaalt hoe vrij ik ben?

“Ik dacht dat ik me best wel vrij voelde, totdat ik hierover met anderen in gesprek ging”, vertelt Stéphanie van de werkgroep. Suzanne vult aan: “Vrouwen zijn nog vaak te bescheiden om hun eigen plek in te nemen. Deze dag is er juist op gericht om vrouwen te laten ontdekken welke vrijheden er hierin zijn.”

Foenix biedt voor de vierde keer een platform voor de Internationale Vrouwendag. “Waarom? Omdat wij staan voor een inclusieve samenleving waarin iedereen gelijke kansen verdient”, legt Gönül, adjunct-directeur bij Foenix, uit. “Wij hopen dat veel vrouwen de weg naar ons evenement zullen vinden.”

Internationale Vrouwendag is in veel landen een officiële feestdag. Vrouwenthema’s op het gebied van emancipatie en participatie krijgen de aandacht. De gemeente Apeldoorn heeft een bijdrage beschikbaar gesteld voor de organisatie. “Voor iedere generatie vrouwen is het relevant om deze dag te vieren”, concludeert Ilse-Sophie.

Meer informatie over het programma van deze middag en aanmelding: www.vrouwendagapeldoorn.nl of info@vrouwendagapeldoorn.nl. De toegang is vrij.

Foto van links naar rechts: Gönül Hettema-Fidan, Kirsten Regtop, Suzanne Reep, Stéphanie Barten, Ilse-Sophie Nijdam en Johannette Voorn-Koene.