Stedendriehoek

Vrouwen en mannen Oranjenactief in Omnisport

APELDOORN – Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 mei staat het Omnisport Apeldoorn in het teken van topvolleybal. De volleybaldames, die knap vierde werden op de Olympische Spelen van Rio, spelen op vrijdagavond een oefeninterland tegen het sterke Italië. Op zaterdag (tegen Oostenrijk) en zondag (tegen Slowakije) is het de beurt aan de mannen van Oranje. Zij komen naar het Omnisport voor de laatste twee cruciale wedstrijden van het WK-kwalificatietoernooi en hopen zich voor het eerst sinds 2002 weer te plaatsen voor het WK Volleybal.

De volleybaldames maakten de afgelopen twee jaar grote indruk op het Nederlandse sportpubliek. Onder leiding van bondscoach Giovanni Guidetti bestormde Oranje in snel tempo de wereldtop. In 2015 legde Nederland in het Omnisport de basis voor een prachtige zilveren EK-medaille door alle drie poulewedstrijden te winnen. Vrijdag speelt Oranje de eerste interland onder leiding van de nieuwe bondscoach Jamie Morrison. Italië is de tegenstander in de wedstrijd die om 20.00 uur begint.

In 2002 nam het Nederlands herenteam voor het laatst deel aan de eindronde van het WK Volleybal. Na drie edities te hebben gemist wil Oranje er in 2018 in Italië en Bulgarije per se weer bij zijn. De equipe van bondscoach Gido Vermeulen krijgt van 23 tot en met 28 mei een unieke kans om zich in eigen huis te plaatsen voor het WK. Het WK-kwalificatietoernooi wordt gespeeld in Koog aan de Zaan (eerste drie wedstrijden) en in Apeldoorn (laatste twee wedstrijden). Alleen de poulewinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK 2018. De wedstrijden tegen Oostenrijk (zaterdag 27 mei om 17.30 uur) en Slowakije (zondag 28 mei om 17.00 uur) in Apeldoorn zijn cruciaal voor Oranje. De strijd om het felbegeerde WK-ticket wordt hoe dan ook in Apeldoorn beslist.

De komst van zowel het nationale vrouwen- als het mannenteam naar Apeldoorn is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen de Nevobo en de provincie Gelderland. Gedeputeerde Jan Markink (Sport) licht toe: “Sport doet zoveel: sport verbindt, sport is gezond en sport geeft vooral heel veel plezier. Topsporters zijn een voorbeeld voor veel kinderen en jongeren. We verwachten dat onze volleybalmannen ver gaan komen. Met sport halen we het beste uit Gelderland!”

Tickets voor de wedstrijden in Apeldoorn van het Nederlands vrouwen- en mannenteam zijn te bestellen op www.volleybal.nl/tickets